Den 24-25 augusti 2019 arrangeras Släktforskardagarna i Borås. Huvuddelen av evenemanget kommer att ske i nyuppförda Borås Kongresscenter. Föreläsningar och guidningar på fler platser planeras också.

Intresset för släktforskning är idag mycket stort, tack vare helt ny tillgång till digitaliserat material samt ny teknik via DNA-forskning. Under dagarna i Borås möts aktiva släktforskare, historieintresserade och nyfiken allmänhet för att få ta del av det senaste inom släktforskning.

– Först och främst är vi väldigt glada att få arrangera Släktforskardagarna i Borås. Årets tema – kyrkans skatter – är intressant och dubbelbottnat och kan åsyfta både de historiskt ovärderliga föremål som finns i våra kyrkor och de skatter som under sekler kyrkan inbringade. Vi släktforskare har otroligt mycket att tacka kyrkan för. Kyrkoböckerna hjälper oss dagligen i vår forskning, säger Viktoria Jonasson, ordförande i Borås Släktforskare.

– Släktforskardagarna kommer till Borås samma år som vår vackra Caroli kyrka firar 350 år och sammanfaller på ett utomordentligt sätt. Vi hoppas kunna använda kyrkorummet till föreläsningar. Naturligtvis vill vi visa upp både Caroli och andra vackra och historiskt intressanta kyrkor i bygden för den stora skara människor som gästar Borås under dagarna, säger Stefan Hiller, kyrkoherde, Svenska Kyrkan i Borås.

– Släktforskardagarna är spännande ur många aspekter. Det är ett möte i bemärkelsen riksstämma och ett evenemang, mässa och föreläsningar i övrigt. Vi letar hela tiden synergieffekter kring möten och evenemang. Att få chansen att jobba med detta storskaligt i Borås modernaste och största mötesanläggning känns mycket intressant, säger Anna Lilja, Borås Convention Bureau.

Borås Släktforskare arrangerar Släktforskardagarna 2019 på uppdrag av Sveriges Släktforskarförbund. Borås Släktforskare är en ideell förening med ca 650 medlemmar. Föreningen är medlem i Sveriges Släktforskarförbund med 167 medlemsorganisationer och ca 70 000 medlemmar.

I samband med den årliga riksstämman arrangeras Släktforskardagar med publika inslag som mässa med ett hundratal utställare, mängder av föreläsningar och andra kringarrangemang. Årligen lockar dagarna runt 5.000 besökare från hela Sverige och andra länder.