Borås

​Kebabpizzan är en av Boråsarnas favoritpizza på årets mest intensiva pizzadag

Nyårsdagen är den dag på året då Boråsborna äter mest pizza. En tradition som gör att pizzabeställningarna ökar med 300 procent jämfört med en vanlig söndag. Favoriten är Kebabpizza, enligt en undersökning från Onlinepizza, som visar på årets mest populära pizzor.

Från uppklätt och champagne på nyårsafton till mjukisbyxor och pizza på nyårsdagen. Svenskarna älskar sin bakispizza på årets mest intensiva pizzadag. Något som leder till minutiösa förberedelser hos landets pizzabagare för att klara av beställningstrycket. Sveriges mest populära pizza 2017 var Vesuvio, baserat på all försäljning som gått via Onlinepizza, landets största förmedlare av pizzor.

– Traditionen med pizza på nyårsdagen är för många lika viktig som julskinka på julbordet och fyrverkerier på nyårsafton. Det ser vi också tecken på i vår statistik, där tre gånger så många beställer hem pizza jämfört med en vanlig söndag. Högst tryck är det mellan 13.00 och 19.00, då blir det riktigt svettigt för alla pizzabagare, säger Daniel Strömberg, vd för Onlinepizza.

”Nyårsdagen är lika med pizzadagen!”
För pizzabagaren Mohammadin Qhorbani på Kristinebergs pizzeria i Borås är nyårsdagen minst sagt svettig.

– Nyårsdagen är lika med Pizzadagen! Det går inte att jämföra med en vanlig vardag. Vi får ta in tre extrapersonal för att klara av beställningstrycket och börjar förberedelserna redan dagen innan. Jag har jobbat som pizzabagare i 17 år och vet hur man gör, så därför har vi stängt dagen innan för att hinna med alla förberedelser, säger Mohammadin.


Pizzafavoriter i Borås 2017

Baserat på årets beställningar presenteras nu 2017 års lista på de populäraste pizzorna i Borås. Bland originalversionerna är Kebabpizzan favoriten, där den egenmodifierade pizzan – en version där ingredienserna plockas ihop efter kundens tycke och smak – beställs allra mest.

Borås
Egenmodifierad 61,56 %
Kebabpizza 3,10 %
Vesuvio 2,99 %
Hawaii 2,92 %
Capricciosa 2,04 %
Calzone 1,35 %
Margherita 1,17 %
Pizza frites 1,17 %
Kycklingpizza 0,80 %
Sommaren 0,52 %
Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se