Borås Stad utsågs till Årets breddidrottskommun när tidningen Sport & affärer på måndagen presenterade landets främsta idrottskommuner inom olika kategorier.
– Vi är väldigt stolta över utmärkelsen. Borås är en attraktiv kommun med goda möjligheter till en aktiv fritid och ett brett idrottsliv, säger Malin Carlsson (S), kommunalråd Borås Stad.

För elfte året i rad utser nättidningen Sport & Affärer årets främsta idrottskommuner. För breddidrottspriset väger juryn bland annat in framgångar med att använda idrott som verktyg för integration och jämställdhet, utveckling av spontanidrott, liksom tillgång till bra träningslokaler för alla oavsett vem du är.

– Det är en väldigt fint pris som jag är så glad över! Utmärkelsen är ytterligare en bekräftelse på vår satsning på breddidrotten. Oavsett din bakgrund, var du bor, kön eller funktionsvariation så ska du kunna vara aktiv och delta i idrottslivet, säger Ida Legnemark (V), ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden.

Så lyder motiveringen
Motiveringen till att Borås är bästa kommun i landet när det kommer till breddidrott:

”Borås använder idrotten som hörnpelare i samhällsbyggnaden. Generöst stöd till de idrottsföreningar som medverkar i integrations- och jämställdhetsarbetet. Starkt stöd också till de föreningar som skapar fysisk aktivitet för barn och ungdomar samt för personer med funktionsnedsättningar. Använder SM-veckan för att utveckla infrastrukturen för många idrotter. Mycket bra tillgång till motions- och spontanidrottsytor.”

Under de senaste åren har Borås satsat cirka 6-7 miljoner årligen för att skapa intressanta spontanidrottsplatser. Nyligen antogs en ny plan i vilken det tas mer hänsyn till flickors möjlighet att aktivt använda platserna. Att utveckla spår och leder är också en viktig del i kommunens satsningar, där man ger fler boråsare möjlighet att röra på sig i sin närmiljö.

Cecilia Andersson (C), förste vice ordförande i Fritids- och folkhälsonämnden, framhåller också betydelsen av det levande och starka föreningslivet i Borås:
– Alla är lika delaktiga till att vi har fått denna utmärkelse såväl staden som hela föreningslivet. Utan varandra är vi ingenting.

Borås har två gånger, 2014 och 2017, stått som värd för SM-veckan. Under SM-veckan i somras gavs över femtio olika idrotter möjlighet att visa upp sig och genomföra sina idrotter. För Borås del innebär det att många nya föreningar har startat efter detta. Paddeltennis, parkour och roller derby är helt nytt i Borås och sporterna fyller hallarna runt om i kommunen.

– Vi är mycket uppmärksamma på vad som händer och vilka nya idrotter som kommer. Vi vill ligga i framkant och ge förutsättningar till en stor variation av olika idrotter. Se bara på Futsal som växer lavinartat, där Borås AIK kom på andra plats i allsvenskan 2017, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef på Fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Tommy Jingfors tog tillsammans med Ida Legnemark och Kommunfullmäktiges ordförande Pelle Höög emot priset under prisutdelningen i Jönköping i samband med seminariet Professionell idrott.

Klättrar rejält på listan Årets idrottskommun
Borås var också en av trettio nominerade kommuner till utmärkelsen Sveriges främsta idrottskommun. Borås kom elva på listan och klättrar hela 14 placeringar.