Ett lågt antal varsel och konkurser i kombination med en fortsatt hög konsumtion får Västsvenska Handelskammarens konjunkturindikator att vända uppåt. I Borås är näringslivet fortsatt optimistiska kring konjunkturutvecklingen.

– De flesta konjunkturindikatorerna ligger kvar på höga nivåer och efter en julimånad där hamnens låga containervolymer drog ner indikatorn något ser vi nu att konjunkturen är tillbaka på en mycket hög nivå säger Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren.

Antalet varsel och konkurser befinner sig på mycket låga nivåer samtidigt som konsumtionen är fortsatt hög och hamnens containervolymer börjar komma tillbaka, även om de fortsatt är under normala nivåer.

Mycket investeringar

Näringslivet går fortsatt för högtryck och det investeras för fullt i regionen. Samtidigt är företagen något mindre optimistiska på längre sikt, vilket indikerar att man förbereder sig för att vår högkonjunktur som varat länge nu befinner sig på toppen och möjligen kan vända nedåt på sikt.

Handelskammarens företagspanel i Borås är fortsatt optimistisk om konjunkturutvecklingen, både på kort och längre sikt.

– Trots att Hamnkonflikten fortfarande skapar stor oro och osäkerhet ser vi nu också att företagen börjar komma tillbaka till Göteborgs hamn. Det är inte för att hamnen fungerar tillfredsställande utan för att det är ett avgörande logistiknav för näringslivet i Norden, det finns helt enkelt inga andra fungerande alternativ betonar Ove Lillestöl.

– Att Borås företagare ser ljust på framtiden i tider av hög kompetensbrist och stora risker i omvärlden är ett styrkebesked för hela regionen avslutar Ove Lillestöl.