Idag hålls muntliga förberedelser inför rättegången där viktiga principer för det öppna Internet står på spel. Bredbandsbolaget har stämts av bland andra Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri som kräver att Bredbandsbolaget blockerar sina kunders tillgång till sajterna The Pirate Bay och Swefilmer. Eftersom en dom kan bli prejudicerande handlar rättegången om så mycket mer än en internetoperatör och två kontroversiella hemsidor.

Film- och skivbolagen har förklarat att de kommer att prova alla möjliga åtgärder för att stoppa verksamhet på Internet som de menar bryter mot upphovsrätten. I Sverige finns sätt att komma åt brott mot upphovsrätten som begås på Internet. Men svensk lag går inte så långt som att kräva att en internetoperatör ska blockera sina abonnenters tillgång till sajter som kan innehålla olagligt materiel. Och det av en anledning.

Bredbandsbolaget tycker att den svenska modellen är värd att försvara: Det är en viktig princip för det öppna Internet att de som tillhandahåller Internets infrastruktur inte ska hållas ansvariga för det innehåll som transporteras över Internet. På samma sätt som att Posten inte ska lägga sig i vad folk skriver i brev eller vart folk skickar breven.

Bredbandsbolagets och andra internetoperatörers roll i samhället ska handla om att möjliggöra tillgång till information – inte att utöva eller medverka till censur.

Man kan ha synpunkter på mycket av den information som finns tillgänglig på Internet. Men inskränkningar i den grundlagsfästa informations- och yttrandefriheten måste göras ytterst försiktigt. Att de aktörer som tillhandahåller själva infrastrukturen för Internet ska göras ansvariga för vilket innehåll slutkunderna kan ta del av är helt fel väg att gå. Detta är Bredbandsbolagets övertygelse och något vi kommer att strida för.

Telenor, som äger Bredbandsbolaget, har som Sveriges näst största telekomoperatör en roll i samhället som handlar om att möjliggöra tillgång till information. Det tar vi på stort allvar. Med detta sagt välkomnar vi en rättslig prövning som förhoppningsvis stärker oss i vår övertygelse.