Energi- och klimatrådgivare i ett 50-tal kommuner samarbetar i ett nationellt projekt för att få fler privatbilister att öka däcktrycket på sina bilar inför semestern. Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för plånboken, klimatet och säkerheten. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

Under nästa vecka kommer Energi- och klimatrådgivare från hela landet att finnas vid bensinstationer, utanför bilprovningen och på andra ställen där många bilar passerar. Syftet är att hjälpa bilister att kolla däcktrycket och få de som har för lågt tryck att fylla på med mer luft.

– Många bilar rullar med för lågt däcktryck. Både ekonomi, miljö och säkerhet blir bättre med rätt tryck i däcken, berättar projektledaren Magnus Hellstrand från Energikontoret i Mälardalen.

I en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent. Ett ännu lägre lufttryck, på bara 70 procent, kan halvera däckens livslängd och dessutom försämra köregenskaperna vid exempelvis en plötslig undanmanöver.

– Vilket lufttryck bilen ska ha framgår bland annat i instruktionsboken. I nyare bilar finns en automatisk däckkontroll som larmar när det är dags att fylla däcket, säger Magnus Hellstrand.

Tre nationella projekt samlar energi- och klimatrådgivare

Projektet med däcktryck är ett av tre nationella projekt som ska stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

– Många tänker nog spontant på att energi- och klimatrådgivningen kan ge tips på hur man kan minska sin energianvändning, bland annat genom att välja rätt uppvärmning. Men rådgivningen kan också ge goda råd kring transporter, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

De två andra projekten handlar om att få fler villaägare att installera solceller och om smarta belysningslösningar i bostadsrättsföreningar. Projekten samlar landets samtliga energi- och klimatrådgivare och ska bidra till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

En kostnadsfri och oberoende rådgivning

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.

Kommuner som deltar i nationella projektet om däcktryck

Alvesta Hedemora Mellerud Surahammar
Arboga Hofors Mjölby Säter
Avesta Hudiksvall Motala Söderhamn
Bengtsfors Hultsfred Mönsterås Söderköping
Bollnäs Högsby Mörbylånga Tingsryd
Borgholm Jokkmokk Norberg Torsås
Borås Katrineholm Nordanstig Trosa
Botkyrka Kinda Nordmaling Töreboda
Boxholm Kiruna Nybro Vimmerby
Dals-Ed Kungsör Nyköping Vingåker
Emmaboda Kungälv Nynäshamn Vänersborg
Eskilstuna Köping Ockelbo Vännäs
Fagersta Landskrona Ovanåker Värmdö
Finspång Lerum Oxelösund Västervik
Flen Lessebo Pajala Åmål
Färgelanda Lidköping Piteå Åtvidaberg
Gnesta Linköping Sala Öckerö
Gullspång Ljusdal Sandviken Östra Göinge
Gällivare Malmö Simrishamn Överkalix
Gävle Mariestad Skinnskatteberg Övertorneå
Haparanda Markaryd Strängnäs