Svenska Basketbollförbundet har fastställt vilka lag som kommer att spela i förbundsserierna Basketligan dam och Basketligan herr säsongen 2017/2018. Bedömningen är gjord på sportsliga, ekonomiska och organisatoriska grunder och är gjord i samförstånd med föreningarna.

Det är SBBF:s tävlingsutskott som har till uppgift att behandla ansökningarna och efter dialog med de berörda föreningarna framställa ett beslutsunderlag till förbundsstyrelsen. Samtliga föreningar som har ansökt för respektive serie har varit sportsligt kvalificerade. Det är dock av högsta vikt att alla föreningar bedöms kunna genomföra en säsong både ekonomiskt och organisatoriskt för att förutsättningarna ska vara rättvisa.

– Vi har sett tidigare fall, både i vår sport och i andra sporter, vilken skada det gör om en förening inte klarar att slutföra en säsong, man kan inte överskatta betydelsen av ekonomi och organisation i dagens elitidrott, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson.

I prövningen framkom att AIK och Djurgården inte var mogna att gå upp i Basketligan herr. – Både vi och föreningarna själva kom till slutsatsen att de behöver bygga organisation och ekonomi innan de kliver upp, säger Mats Carlson. Samma slutsats drogs vad gäller Malbas, som spelat i Basketligan herr de senaste två åren, Malbas tar steget ner till Superettan herr.

Superettan herr är en ny nationell serie som kommer att hålla högre kvalitet än Basketettan och fungera som en bättre språngbräda för de lag som har ligaambitioner.

I Basketligan dam går dock AIK upp och blir ett av tio lag i landets högsta damserie.

 

Serieindelning säsongen 2017/2018 

Basketligan dam Basketligan herr
Alvik BC Luleå
IK Eos Borås
Luleå Jämtland
Mark KFUM Nässjö
Norrköping Dolphins Norrköping Dolphins
AIK Södertälje Kings
Uppsala Umeå BSKT
Udominate Uppsala
Södertälje
Visby Ladies

Lagen för Superettan herr är ännu inte fastställda men det är alltså klart att AIK och Djurgården kommer att ta en plats där.