Nu ställer vi till med kalas för Borås rekordmånga invånare. Den 6 juni, på nationaldagen, firar vi både nationaldag och att vår stad växer och nu nått 110 000 invånare. Robin Bengtsson spelar live på Stora torget, det blir barnkalas och välkomnande av nya svenskar.

– Det är positivt att Borås växer, och det vill vi fira med boråsarna. Vi ser fram emot en dag utöver det vanliga, med festligheter för alla åldrar, säger Ulf Olsson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

– Vi bjuder in till fest för boråsarna eftersom vi blir allt fler. Nationaldagen är en passande dag för att uppmärksamma att vi nu är rekordmånga kommuninvånare, säger Annette Carlson (M), Kommunstyrelsens första vice ordförande.

Det blir en generös och bjussig dag, med aktiviteter på Stora torget och i Stadsparken. Det blir barnkalas på Stora torget mellan klockan 12 och 14. Där kommer det bland annat att finnas ponnyridning, en brandbil med brandmän, möjligheten att prova på elmotorcykel, och Navet Science Center finns på plats med diverse upptåg. Skådespelare från Kulturföreningen Tåget kommer också att vara på plats. Dessutom blir det ansiktsmålning.

Klockan 13.30 startar barnguidning av konst, som utgår från Stora torget. Samma tid, 13.30, startar firandet i Stadsparken, där nya svenskar välkomnas med en medborgarceremoni, och där det senare blir nationaldagsfestligheter med marschorkester.

Klockan 14 blir det bubblande högtidstal av stolta politiker, och därefter tar Robin Bengtsson med band vid. På scen kommer radioprofilen Sarit Monastyrski att agera konferencier.

Dagen arrangeras av Borås Stad, Borås City, Borås TME och Bestyrelsen för Nationaldagen.

Program 6 juni

Stora torget

12.00–14.00 Barnkalas
13.30 Barnguidning av konst
14.00 Festtal till boråsarna. Robin Bengtsson går på scen

Stadsparken

13.30 Välkomnande av nya svenskar
15.00 Nationaldagsfirande