Hur kan vårdpersonal lindra rädsla och smärta hos barn och unga patienter? Hur kan de kommunicera bättre med äldre människor? Hur ska bedömningar i ambulans bli säkrare? Vad krävs av chefer inom äldrevård? Allt detta och mer därtill är sådant som nya doktorander vid Högskolan i Borås ska ta reda på, för nu inleds forskarutbildningen inom området Människan i vården.

Sedan i våras har Högskolan i Borås examensrättigheter på forskarnivå även inom området Människan i vården. Nu sker en storsatsning där sex doktorandtjänster utlyses till en forskarutbildning inom området.

– Det är väldigt viktigt med mer forskning inom vårdvetenskap, eftersom samhället står inför en mängd utmaningar inom vården nu, till exempel att vi lever längre och har ett ökat behov av vård, säger Gunilla Carlsson, studierektor för forskarutbildningen. Forskningsområdet vilar i ett humanvetenskapligt perspektiv och området är ett komplement, inte konkurrent till den naturvetenskapliga medicinen.

 

Målet med forskningen är att göra vården mer mänsklig, mer säker och mer trygg för patienter, närstående och personal. Det handlar bland annat om att studera hela vårdkedjan. Allt ifrån hur vård ska ledas och organiseras till hur varje enskild patient eller närstående upplever vården.

 

Vid Högskolan i Borås har det funnits forskning inom det här området i mer än 20 år, vilket gör att det finns en gedigen kunskapsbas att förlita sig på och gott om erfarna forskare som kan undervisa och handleda i den nya forskarutbildningen.

 

– Det är ett väldigt stort område och vi har valt ut sex projekt inom särskilt angelägna områden som vi dessutom är extra starka på. Det här är forskning som verkligen kommer att gynna alla, både patienter och vårdpersonal. Det sistnämnda är något som sjukhusdirektören vid Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS), Ann-Marie Schaffrath skriver under på.

 
– Det är väldigt glädjande att högskolan har fått den här möjligheten och det kommer att underlätta för oss att jobba evidensbaserat, säger hon. Det är mycket positivt när vi kan få tillgång till mer forskning och vetenskap så att vi agerar utifrån vad som faktiskt är bäst och inte bara det som vi tror är bäst. Att forskningen sker vid Högskolan i Borås är extra bra för oss på SÄS, för då kan vi på ett smidigt sätt utveckla vårt samarbete ännu mer.