Sport

  • Gamla Ullevi. Foto: Got Event

​Hybridgräs på Gamla Ullevi i Göteborg – får samma sorts underlag som Wembley Stadium

Det blir så kallat hybridgräs på klassiska Gamla Ullevi i Göteborg. Det innebär att svenska damlandslaget, Gais, IFK Göteborg och Örgryte IS kommer att spela sina hemmamatcher på samma sorts underlag som man bland annat har på Englands nationalarena, Wembley Stadium, och på Luzjniki-stadion i Moskva, där VM-finalen 2018 kommer att spelas.

Därmed blir Gamla Ullevi först i Sverige med hybridgräs på en arena för elitfotboll. Enligt planen ska Göteborgsklubbarna kunna spela sina hemmapremiärer på det nya hybridgräset i början av april. Först ut blir Örgryte IS mot Varbergs BoIS i Superettan, måndag den 3 april.

– Nu får vi ett underlag av högsta kvalitet som är beprövat över lång tid och detta blir en investering och lösning som vi kan vara stolta över. Hybridgräset som vi nu beslutat om skapar bästa förutsättningar för fantastisk fotboll på Gamla Ullevi i många år framöver, säger Lotta Nibell, vd på Got Event, som är Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag.

Hybridgräset som nu valts för Gamla Ullevi är så nära en naturgräsplan man kan komma och samtidigt klara av belastningen. Cirka 95 procent utgörs av naturgräs och cirka 5 procent är konstgräs. Det är dessutom den typ av underlag som fanns med i funderingarna när Got Event tittade över gräsfrågan redan 2010.

– Den gången var hybridgräset för dyrt. Men nu finns där alternativa leverantörer som gjort att prisbilden blivit betydligt förmånligare. Kvalitet, pris och livslängd var viktiga faktorer i utvärderingen. Även det faktum att detta hybridgräs, och den teknik som vi valt, är något som man internationellt har lång och god erfarenhet av var avgörande, säger Lotta Nibell.

Fakta:

Teknisk benämning: Sisgrass System, Stitched Hybrid Reinforcement

Leverantör: SIS Pitches (www.sispitches.com)

Beräknad livslängd: 8-10 år

Investering: Cirka 4 miljoner kronor

Premiär: Måndag den 3 april, Örgryte IS-Varbergs Bois i Superettan.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se