I dag presenterar kommunchefen Svante Stomberg en handlingsplan för skolområdet i Borås Stad. Den har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av förvaltningscheferna för skola, förskola och gymnasieskola, fackliga representanter, Borås Stads personalchef, Borås Stads förhandlingschef samt organisationsutredare.
Handlingsplanens fokus ligger på tre områden: Lönebildning, arbetsvillkor och kompetens- och personalförsörjning inom skolområdet.
– Vi står inför en situation som vi ser i hela Sverige, där lärarbristen skapar problem för skolan. Den här handlingsplanen för Borås är ett kraftfullt svar på de utmaningarna. Bra lärare i väl fungerande skolor är grunden för ett gott samhälle, säger Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).
– Det är viktigt att vi skickar tydliga signaler om vad man kan vänta sig i sin yrkesutveckling som lärare, vad gäller lön och andra villkor. Det är ett sätt att visa att vi värdesätter vår personal, säger kommunalrådet Annette Carlson (M).
Det är en enig arbetsgrupp som står bakom den framåtblickande handlingsplanen i 28 punkter, med åtgärder, en starttid och vem som har ansvaret för att åtgärderna sätts i verket.
Här finns förslag med sikte på förbättringar på kort sikt, men också förslag som behöver längre tid för att bli riktigt verkningsfulla.
Några av de viktigaste inslagen i handlingsplanen är:
* Lönerna höjs för alla medarbetare. Samtliga lärare i grundskola och gymnasieskola som inte omfattades av lärarlyftet får till exempel 1000 kronor i månaden i höjd lön.
Förslagen motsvarar ett sammanlagt löneutrymme för 2017 på 5,56 procent för grundskolan, 4,27 procent för förskolan, och 4,15 procent för gymnasieskolan.
* Flera skolor får fler lärare.
* Lärarnas arbete med nationella prov minskas.
* Studiecoacher rekryteras till eleverna för att avlasta lärarna.
* Villkoren förbättras för lärare som väljer att jobba vidare efter 65.
* Handledning av lärarstudenter premieras bättre.
* Karriärtjänster inrättas i förskolan.
– Vi stod i höstas inför en svår situation, och det är den fortfarande. Med den här handlingsplanen och en ny organisation, med samlade nämnder för förskola, grundskola och gymnasie- och vuxenutbildning, har vi goda förutsättningar att göra något riktigt bra för Borås lärare och elever, säger Svante Stomberg, som lett gruppens arbete.
Bakgrunden är höstens omfattande debatt om lärarnas lönevillkor och arbetsbelastning i grundskolan i Borås, behoven av bättre löneutveckling och arbetsvillkor i skolan, inte minst för att Borås ska kunna behålla sina goda lärare och locka fler att söka sig hit. Även lärarna själva har framfört starka krav på förändring.
Vi kan också konstatera att Borås hamnat på efterkälken när det gäller löneutveckling i jämförbara kommuner.
– Arbetet i gruppen har präglats av en positiv anda. Jag ser resultatet som ett första steg mot bättre villkor för lärarna i Borås Stad, säger Anne Pihlo, ordförande för Lärarnas riksförbund i Borås.
Lärarförbundets Tommi Wärme delar den åsikten:
– Arbetsgruppen har, utifrån Kommunfullmäktiges budget, kommit fram till ett förslag som är ett stort steg framåt i dessa frågor. Men man får inte glömma att det krävs mer än ett steg för att det ska bli en promenad, säger Wärme.