C når nu sin högsta nivå i Demoskops mätningar sedan andra kvartalet 1990. Det finns sannolikt flera förklaringar till den starka utvecklingen. Annie Lööf är den partiledare som har störst förtroende av samtliga partiledare, vilket i sig är anmärkningsvärt med tanke på att det finns partier som representerar betydligt större väljarbaser. Partiledaren, det liberala anslaget, den alternativa positionen i migrationsfrågor och inslaget av grön politik utmanar flera av de övriga partierna, och gör partiet till ett alternativ för många.

Det ökade stödet för M och samtidigt minskade stödet för SD ger en antydan av att tidigare tappade M-sympatisörer nu kan ha börjat vända åter.

För såväl MP som KD börjar situationen se besvärande ut. KD ligger åter markant under fyraprocentsnivån och man har i nuläget svårt att vinna ägarskap i någon enskild fråga, eller appellera till någon väljargrupp med en tydlig profil. Traditionen med stödröstande i samband med valet bygger på föreställningen att man kommer kunna lyfta partiet över spärren. Nuvarande nivåer kommer alltmer öka tvivlen i den frågan.

MP ligger alltjämt över riksdagsspärren, men nivåerna antyder att riksdagsstatusen kan komma att hotas. Partiet har inte lyft efter den allvarliga förtroendekrisen våren 2016 och obekväma beslut i regeringsposition har inte stärkt ställningen.