Skolinspektionen riktar mycket allvarlig kritik mot Rångedalaskolan på ett flertal punkter, bland annat pekar man på brister i skolans arbete med särskilt stöd och i studieron i vissa klasser.

– Vi tar kritiken på största allvar. På Rångedalaskolan pågår redan förbättringsarbetet, säger Ida Legnemark (V), ordförande i Stadsdelsnämnden Öster.

Rångedalaskolan är liten, med bara drygt 50 elever från förskoleklass till årskurs sex. Denna litenhet skapar vissa problem med små elevgrupper, litet lärarkollegium och åldersblandade undervisningsgrupper.

Till höstterminen i år anpassades skolstrukturen i stadsdelförvaltningen Öster så att Rångedalaskolan numera är ett rektorsområde tillsammans med Äsperedskolan, vilket gör förutsättningarna bättre för att leda skolan.

Richard Jennerhed var nyrekryterad rektor när höstterminen började. Han har jobbat med att rekrytera behöriga lärare till Rångedalaskolan. När terminen började var 50 procent av lärarna, dvs två stycken, behöriga. Från och med januari är all personal på skolan behörig, även de som jobbar på fritidshemmet. Detta gör att skolan kan börja jobba mer aktivt med till exempel elevinflytandet, som var en av de punkter Skolinspektionen riktade kritik emot.

– Att undervisningen inte var individanpassad när Skolinspektionen var på besök i slutet av september beror delvis på att en lärare började samma vecka som inspektionen genomfördes, säger Richard Jennerhed.

Individanpassningen av undervisningen har utvecklats under hösten, ju mer de nya lärarna har lärt känna sina elever.

– Vi har fortfarande ett stort arbete framför oss på Rångedalaskolan och det kommer vi att jobba vidare med. I rapporten finns också krav på huvudmannen, Borås Stad, och det innebär att den delen tas om hand av den nya grundskolenämnden, säger Richard Jennerhed.