I Sverige dödas varje år runt 100 miljoner djur för att bli mat. Det är omkring 274 000 djur om dagen. För att uppmärksamma dessa djurs liv anordnar Djurrättsalliansen manifestationer vid tre av Sveriges största slakterier under tisdagen den 1 november, då det är den internationella vegandagen. Under förmiddagen den 1 november mellan 10-13 kommer vi att manifestera vid slakteriet i Dalsjöfors utanför Borås samt vid Scans slakterier i Kristianstad och Linköping.
– Vi vill belysa den grymhet och det lidande vi människor utsätter andra djur för. De djur vi ser som mat behandlas som om de vore känslolösa produkter och våra ägodelar trots att de är tänkande, kännande, smarta och sociala individer. På svenska slakterier dödas djur på löpande band och vi tar ifrån dem deras liv trots att de egentligen vill leva. Det är ingenting annat än inhumant, säger Malin Gustafsson, talesperson Djurrättsalliansen.
Majoriteten av de djur som föds upp och dödas i Sverige lever sina liv instängda i djurfabriker. De industrialiserade djurfabrikerna innebär en vardag av trängsel, stress och frustration. Avel har tagit fram djur som har kroppar som växer väldigt fort eller som producerar så mycket mjölk eller ägg som möjligt. Aveln sliter på djurens kroppar och de får olika former av fysiska skador. När djuren är stora nog eller inte är tillräckligt produktiva inom ägg- och mjölkindustrin transporteras de till slakteriet. Innan de dödas bedövas de. ”Bedövning” är något som låter trevligare än vad det är.
Grisar bedövas ofta genom att de sänks ner i ett schakt med koldioxidgas. Något de upplever obehag och får kvävningskänslor av och de kan ta upp till en minut i gasen innan de förlorar medvetandet. Även kycklingar bedövas med koldioxid eller genom att de hängs upp i fötterna, vid fullt medvetande, innan de doppas i strömförande vatten. Djur kan också bedövas genom att skjutas med kula eller bult i pannan. Efter bedövningen dödas djuren till slut genom avbildning genom att blodkärl i halsen skärs av. Blodförlust är dödsorsaken vid all slakt. Djurrättsalliansen har sedan 2007 dokumenterat de svenska djurindustrierna och ett flertal gånger avslöjat hur det ser ut inom bland annat den svenska grisindustrin. Vi har även arbetat undercover på svenska slakterier för att kunna dokumentera hur slakt går till.
– Dagens djurutnyttjande är ett enormt maskineri med stora djurindustrier som går ut på att vara lönsamma och produktiva. Den syn på andra djur som i dag är norm och har legaliserats är fullkomligt oetisk. Och det är djuren som betalar priset. Men det behöver inte vara så här. Vi behöver inte döda andra för att få mat, säger Malin Gustafsson.
Intresset för vegomat blir bara större och större. Det visar inte minst intresset för Den stora veganutmaningen, som Djurrättsalliansen anordnar. Årets veganutmaning drar igång 1 november och över 1 300 personer är anmälda. Under en månad får deltagarna testa på livet som vegan och får dagligen recept, coachning och massor av inspiration. Förutom erfarna veganer som bidrar med sin kunskap finns även en expertgrupp bestående av läkare och dietister som besvarar deltagarnas frågor.
– En djurfri livsmedelsproduktion är fullt möjlig och det visar inte minst det enorma intresset för vegomat och alla nya vegoprodukter som ständigt dyker upp på marknaden. Vegomat är inte bara djurvänligt utan även otroligt gott, hälsosamt, hållbart och bra för miljön. Förhoppningsvis är vi på väg mot en värld där djur har rätt till sina egna liv precis som du och jag, säger Malin Gustafsson.