Under tisdagsmorgonen har minkar gjorda i trä synts i fontäner i Skara. Med skyltar som “Minkar vill leva i vatten – inte i burar” och “Stäng minkfarmerna” uppmärksammar fontänminkarna de 37 päldjursfarmer som finns kvar i Sverige – och att de nu borde stängas. 5 av minkfarmerna ligger i Skara. Bakom aktionen står organisationen Djurrättsalliansen.
Det är tio år sedan de syntes första gången. Nu har minkarna återigen dykt upp i fontäner runt om i Sverige, som en påminnelse om att det är på tiden att stänga de 37 minkfarmer som finns kvar i landet. Hundratusentals minkar sitter just nu instängda i gallerburar på pälsdjursfarmerna och får bland annat aldrig möjlighet att tillbringa tid i vatten, något som minkar i det vilda till stor del gör. Fem minkfarmer ligger i Skara så självklart har fontänminkarna dykt upp i staden – i Krönikebrunnen på Stortorget och i vattenspelet vid Björndammen.
– Vi vill med fontänminkarna uppmärksamma att livet instängd i en minimal nätbur utan tillgång till bland annat vatten att aktivera sig i är raka motsatsen till minkens liv i frihet. Fontänminkarna fick stor uppmärksamhet för tio år sedan och under de år som gått sedan dess har land efter land förbjudit pälsdjursfarmer. Sverige ligger efter och det är dags att få stopp på djurplågeriet, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
Det är tio år sedan Djurrättsalliansen för första gången offentliggjorde bilder och filmer från svenska minkfarmer. Under två år dokumenterade organisationen inne på 17 av landets då omkring 75 minkfarmer. Bilderna fick en enorm uppmärksamhet när de nådde allmänhet och medier. Djurrättsalliansen har sedan dess upprepade gånger kunnat visa bild- och filmmaterial på det omfattande djurplågeri som sker på landets minkfarmer. På tio år har en minskning av antalet farmer skett – från 75 till nuvarande 37, enligt Djurrättsalliansens senaste granskning av svenska minkfarmer.
– Vi har kämpat för att stänga minkfarmerna i många år nu, och det är fantastiskt att se en ständigt nedåtgående trend. Varje stängd farm är en seger, men Djurrättsalliansens mål är inga minkfarmer alls och vi kommer att kämpa för minkarna tills vi når dit, säger Malin Gustafsson.
Även om minkfarmerna har blivit färre till antal så har ingenting förändrats för de minkar som varje år föds, lever och dör inom pälsindustrin. Minkarna i den svenska pälsindustrin lever hela sina liv på gallergolv, i nätburar där de delar ytan med andra individer. Djuren har ingen chans att gå undan eller kommunicera normalt i buren. Minkarna tvingas växa upp under extrema och onaturliga förhållanden vilket får allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser, i form av exempelvis sår och skador, döda djur, djur med stereotypa beteenden, apatiska djur och kannibalism. Extrema konsekvenser som Djurrättsalliansens dokumentation gång på gång visat.
– Det är jobbigt att ta till sig det minkarna genomlider på farmerna, men det är verkligheten och det är dags att politikerna tar situationen på allvar. Det finns inga hållbara argument för att utsätta kännande och tänkande individer för ett sådant lidande för att kunna döda dem och ta deras päls. Därför anser vi att de resterande minkfarmerna bör avvecklas omgående, säger Malin Gustafsson.
Fontänminkarna har även synts i Kristianstad, Ystad, Trelleborg, Simrinshamn, Tomelilla, Sjöbo, Sölvesborg, Jönköping, Nossebro, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg, Partille, Göteborg, Borås, Ulricehamn, Huskvarna och Värnamo.
Här finns Sveriges 37 sista minkfarmer:
Skara, Västra Götaland: 5
Värsås, Västra Götaland: 3
Nossebro, Västra Götaland: 1
Ydre, Östergötland: 1
Vaggeryd, Jönköping: 2
Skillingaryd, Jönköping: 1
Tingsryd, Kronoberg: 1
Sölvesborg, Blekinge: 19
Kristianstad, Skåne: 2
Tomelilla, Skåne: 1
Glommen, Halland: 1