Varje år utser Sjöräddningssällskapet Årets Sjöräddare, en räddningsinsats som sticker ut lite extra. Av förra årets över 1275 sjöräddningsuppdrag har fem insatser nominerats som särskilt föredömliga. Vid en av dem spelade ett aluminiumskrov en avgörande roll när en man hamnat i vattnet utanför Örnsköldsvik.
Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag. En av 2017 års mest dramatiska händelser var när en ung flicka räddades till livet tack vare en luftficka under hennes kapsejsade segelbåt efter två timmar. Slumpen ville att RS Örnsköldsvik den 11 november 2018 fick ett larm om ett haveri på ungefär samma ställe – och att Simon Edlund och Felix Öberg som var med då och senare utnämndes till Årets sjöräddare, också deltog nu.
– Stationen skulle egentligen ha varit stängd just då, men vi var några som var kvar och fler befann sig i närheten, så vi kom i väg på några minuter bara. Och tur var det, för även om haveriet skedde inomskärs är det alltid extra bråttom när någon hamnat i vattnet, säger befälhavare Ulf Holmberg.
Rescue Örnsköldsvik satte högsta fart mot positionen de fått, men fick slå full stopp när ett blänk plötsligt dök upp nära båten. Där låg båten, uppochned med aluminiumskrovet i luften, och det var det som hade blänkt i räddningsbåtens strålkastare.
– Uppe på båten hängde den nödställde och viftade så gott han kunde med armarna. Båten hade slagit runt i den krabba sjön och han hade hamnat i vattnet. Utan flytväst, men han hade haft sinnesnärvaro nog att trycka på återuppringning på mobilen och få tag på sin fru som ringde 112, säger Ulf Holmberg.
Christoffer Sydh, en av sjöräddarna, hoppade i vattnet och kunde bogsera in både båt och den nödställde mannen trots höga vågor och kraftig vind.
– Han hade nog legat i i trekvart men var otroligt imponerad av hur fort vi dök upp. Han hade övervägt att simma in till land, men det var tur att han inte gjorde det – det hade han aldrig klarat, säger Ulf Holmberg.
Ambulans stod och väntade i land, men mannen bedömdes vara i gott skick, om än väldigt nedkyld. Så Rescue Örnsköldsvik transporterade i stället hem honom till ön i närheten där han bodde, med båt och allt.
– Han ville hem till sin fru och sätta sig framför en brasa. När vi träffade honom efteråt var han förstås oerhört tacksam för att vi räddat honom – men också glad att vi både räddat och fått hem båten åt honom, säger Ulf Holmberg.