H.K.H Kronprinsen Fredrik av Danmark, är en av deltagarna som simmar Vansbrosimningens tre kilometer lördag den 4 juli.

Det blir första gången som kronprinsen av Danmark deltar i Vansbrosimningen, men han är inte ovan för vattenrelaterade utmaningar, med intresse för segling och triathlon. 2013 blev han den förste kunglighet som genomförde Ironman-tävlingen i Köpenhamn med 37 km simning, 180 km cykel och 42 km löpning på mindre än 11 timmar.

– Vi tycker naturligtvis att det är ett trevligt inslag att kronprinsen ska simma. Vi vet sedan tidigare att intresset för öppet vatten-simning är stort i Danmark. Förhoppningsvis ger kronprinsens deltagande ännu större kännedom om våra lopp i Danmark. Danmark är för övrigt den tredje största deltagarnationen efter Sverige och Norge, berättar Jan Palander, generalsekreterare för Vansbrosimningen.

Vid lanseringen av Danska Simförbundets treåriga projekt ”Alla ska lära sig att simma” tidigare i år, närvarade danska kronprinsessan Mary. Hon berättade i ett tal om att det är en stor glädje för henne och kronprins Frederik att vatten och simning är naturligt för deras barn. Äpplet faller inte långt från trädet, brukar deras farmor säga om barnen när hon ser dem i vattnet, precis så var deras far som ung – som en fisk!”

Det återstår att se om kronprinsen trivs lika bra i Vansbrosimningens vatten!