Det blev Richard Göransson som vann den andra deltävlingen i RallyX On Ice. Racingstjärnan, som presenterades som ny förare i Volvos STCC-team i torsdags, vann rallycrossens vinterserie i Lindvallen före Kevin Eriksson och Alexander Westlund inför en stor, motorsportsugen sportlovspublik.

– Min första rallycrosseger någonsin, men också min första seger på några år oavsett disciplin. Det här känns sjukt skönt, sa en jublande glad Göransson efter triumfen.

Lindvallen i Sälenfjällen bjöd på bästa tänkbara förutsättningar med några minusgrader och strålande solsken när den svenska rallycrosseliten samlades för årets andra deltävling i RallyX On Ice, som arrangeras av STCC AB.

Många förare i det 16 man starka startfältet gavs stora finalchanser i förhandssnacket. Richard Göransson var en av dem, trots att han inte var med i premiären i Piteå i slutet på januari.

Men i Brink Motorsports Ford Fiesta visade Göransson klassen direkt. Inspirerad av det nya STCC-kontraktet med Cyan Racing var han, tillsammans med Kevin Eriksson från Olsbergs MSE, kvalbäst med två heatsegrar och en andraplats.

I semifinalen blev Göransson tvåa bakom finländaren Miki Weckström och i finalen såg han till att säkra segern genom att ta sig förbi Kevin Eriksson i vad som var dagens häftigaste omkörning.

– Det var en sjukt hård final och jag var ganska tuff mot Kevin, men det dök upp en lucka och den tog jag. Jag var otroligt sugen på att vinna i dag, log Göransson, som ännu så länge inte är anmäld till nästa deltävling, som avgörs i norska Trysil kommande fredag.

Däremot är han klar för sista deltävlingen i Åre 11 mars.

– Men efter det här blev jag rätt sugen på att köra i Trysil också så jag får väl åka hem och förhandla lite, log han.

Bakom Göransson blev Kevin Eriksson tvåa – precis som i Piteå.

– Jag fick en bra start i finalen, men blev totalt omkörd och frånåkt av Richard. Jag får nog åka hem och träna lite, sa Eriksson, som hade svårt att känna den rätta glädjen över att han toppar mästerskapet efter två deltävlingar.

– Klart det är positivt och två andraplatser i rad är givetvis bra – men också tråkigt. Segrar är viktigare i mina ögon. Jag vill ha en vinst nu.

Alexander Westlund, trea i premiären, lovade en ny pallplats innan tävlingen i Lindvallen. Efter en lite trög inledning med två raka tredjeplatser i de inledande kvalheaten slog han till med en seger och säkrade därmed en plats i semifinalen. Där visade han klassen med seger och inför dagens sista heat var konkurrenterna förvarnade.

– Men jag gjorde bort mig lite i finalen, var för ivrig när jag skulle iväg i starten och spann bort mig helt och hållet. Men jag är nöjd med att stå på pallen igen, konstaterade Westlund, som är två bakom Eriksson i sammandraget halvvägs in i mästerskapet.

Richard Göransson och Sebastian Eriksson, som vann i Piteå men som inte deltog i Lindvallen, delar tredjeplatsen.

Bakom topptrion Göransson, Eriksson och Westlund överraskade tre andra förare i skuggan av de alpina nedfarterna i Lindvallen. För vem hade trott att RallyX On Ice-debutanten, finländaren Miki Weckström, skulle bli fyra närmast följd av norrmännen Sondre Evjen och Thomas Holmen? Inte Weckström i alla fall.

– Jag kan knappt tro att det är sant, medgav han mycket riktigt efter finalen.

Överraskad, men i negativ mening, var en av de stora förhandsfavoriterna, Patrik Sandell. GRC-stjärnan var ordentlig revanschsugen efter en mindre bra premiär, men först tvingades han bryta det inledande heatet med trasig styrning och i den andra omgången blev han svartflaggad för tuff körning. Efter det hjälpte det inte att jämtlänningen vann sitt avslutande heat. Till en plats bland de tio främsta räckte inte hans fyra poäng och därmed blev det ingen semifinal.

Resultat,

RallyX On Ice, deltävling 2, Lindvallen 26 februari.

Final.

1) Richard Göransson, Örebro RC

2) Kevin Eriksson, MK Speed

3) Alexander Westlund, Gestrike RT

4) Miki Weckström, Finland

5) Sondre Evjen, Norge

6) Thomas Holmen, Norge