Borås

Tonårsföräldrar uppmanas att engagera sig under Valborgshelgen

Våren är här vilket vanligtvis innebär en ökning av utomhusfester. Borås Stad och Polisen arbetar tillsammans för att förebygga att barn och unga inte kommer i kontakt med alkohol och andra droger. Inför Valborg sprids ett digitalt brev med uppmaningar till föräldrar och andra viktiga vuxna att ta ansvar och prata ihop sig med sin tonåring och andra vuxna.

– Dagens tonåringar är väldigt skötsamma om vi jämför med tidigare generationer. De flesta tonåringar använder varken alkohol eller andra droger. Men vid Valborg och andra kritiska datum under året sker många utomhusfester och kanske är det just då som tonåringar kommer i kontakt med alkohol eller andra droger för första gången, säger Emelie Risbeck, utvecklingsledare för folkhälsa.

Precis som förra året blir det i år en annorlunda Valborgshelg med inställda offentliga firanden på grund av pandemin. Men behovet av ideella vuxenvandrare är ändå stort.

– Förra året hade vi stor hjälp av ideella vuxna vid gymnasieskolornas insparksfester och nu hoppas vi på samma uppslutning på Valborgsmässoafton, säger Emelie.

Under 2021 kommer Fritids- och folkhälsoförvaltningen att arrangera vuxenvandringar vid kritiska datum som utgår från någon av kommunens fritidsgårdar. Vid Valborg är samlingsplatsen Norrbyhuset.

– Det är viktigt att de som vill delta i vuxenvandringen anmäler sig HÄR för att vi ska kunna genomföra vuxenvandringen på ett smittsäkert sätt.

5 tips inför Valborg – till dig som är tonårsförälder eller annan viktig vuxen

  1. Prata med din tonåring innan kvällen. Var tydlig och berätta att du inte accepterar att din tonåring dricker alkohol och umgås i större folksamlingar. Men visa också att du finns där som stöd oavsett vad som händer.
  2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Forskning visar att de tonåringar som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar dricker mer senare i livet.
  3. Prata med andra föräldrar. Om du kommit överens med andra föräldrar i skolan eller i idrottsförening­en om att det inte är okej med alkohol leder det med stor sannolikhet till att era tonåringar dricker mindre.
  4. Håll kontakten under kvällen. Kom överens om en tid som din tonåring ska vara hemma. Bestäm även tider under kvällen då ni hörs på telefon, gärna via videosamtal.
  5. Delta i vuxenvandring. Fredag 30 april samordnar Borås Stad en vuxenvandring för frivilliga vuxna över 20 år.
Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se