Foto: Pierre Jönsson Ågren / Arkivbild

I sommar kan boråsare och besökare återigen få ta del av Sommartorsdagarna® på Stora torget. Det populära eventet återgår till sitt gamla format med en huvudartist på scen klockan 21.00, kryddat med godbitarna från förra årets weekendkoncept.

Den första sommartorsdagen på Stora torget gick av stapeln 29 juni 1989. Sedan dess har torsdagar under somrarna haft en särskild plats i boråsarnas hjärtan. Sommaren 2023 är det dags igen när Sommartorsdagarna® kommer tillbaka.

Varje torsdag i juli kan boråsare och besökare uppleva en huvudartist på scenen på Stora torget klockan 21.00. Vilka artisterna blir offentliggörs senare i maj. Stora torgets scen kommer också gästas av lokala förband och DJ som ska få staden och alla besökare att känna puls.

– Vi gjorde en utlysning på våra sociala medier där vi sökte lokala band till sommartorsdagarnas scen. Gensvaret blev stort, vilket är fantastiskt, säger Linda Sjöstrand, cityledare, Borås City.

Förutom artister på Stora torget blir det även traditionsenlig dans i Stadsparken med fyra olika dansband under sommartorsdagarnas fyra kvällar. Dessutom fylls parken med ett program under torsdagarna för yngre besökare.

– Vårt fokus har varit att skapa ett program som är interaktivt, medskapande och ger rum till deltagare med brett spann av olika intressen. Men också att tillgängliggöra aktiviteter som en del kanske inte haft möjlighet att prova på tidigare, säger Linda Sjöstrand.

Sommartorsdagarna® kryddas även med godbitar från förra årets weekendkoncept. Under fredagarna förvandlas Stora torget till en utomhusbio med tillhörande food truck-område i samarbete med Biofamiljen. Under lördagarna återkommer Bakfickan och sommaren bjuder också på Viskan Rooms.

Nytt för i år är att Caroli kyrka öppnar upp en scen för konserter under fredagarna – Toner under valven – som blir närmast en kammarmusikalisk motsvarighet till torsdagarna.

– Sommartorsdagarna® är så mycket mer än bara musik. Vi jobbar för att skapa en mötesplats och ett festligt arrangemang för alla – besökare som boråsare, turister som hemmasemestrare, lediga som arbetande och unga som äldre. Vi ser väldigt mycket fram emot att smittas av besökarnas glädje på plats, avslutar Linda Sjöstrand.

Sommartorsdagarna® 2023 startar torsdagen den 6 juli och avslutas den 27 juli. Butikerna har öppet till 20.00 varje sommartorsdag, vilket ger tid till boråsare och besökare att strosa runt i butiker innan förbanden drar igång.