Sverige

Poesi tar plats i gatumiljön när Göteborg får nya brunnslock

Rikta blicken mot gatan och få en dikt på vägen. Ja, det kan göteborgarna snart göra när Göteborgs Stad nu byter ut gamla brunnslock runt om i stan. Följ med när Kretslopp och vatten lägger de första på plats den 20 mars.

Dikt av Lina Ekdahl först ut

Istället för att bara ersätta locken rakt av tar förvaltningen Kretslopp och vatten tillfället i akt och bjuder göteborgarna på konst i form av brunnslockspoesi, som en del av jubileumssatsningen Rain Gothenburg. De nya brunnslocken kommer att ha ingjutna dikter skapade speciellt för tillfället av flera olika poeter. Först ut är Lina Ekdahl, vars dikt Fakta kommer att finnas på 133 brunnslock.

– När jag fick frågan om jag ville skriva en dikt för brunnslock blev jag glad. Själva tanken på att dikten inte skulle placeras på en speciell ”fin poesiplats” utan mitt i det pågående livet var mycket lockande, säger Lina Ekdahl.

Fokus på regnet

– Nu tar vi konsten till gatan! Genom att använda en tidigare outnyttjad yta för konst tar vi poesin till platser dit den annars sällan når och bidrar till en mer upplevelserik stad. Samtidigt vill vi sätta fokus på regnet och hur vi hanterar det i staden. Brunnslocken har ju en koppling till de utmaningar Göteborg står inför när det gäller att hantera de ökande regnmängder som följer i klimatförändringarnas spår, säger Jens Thoms Ivarsson, Creative Director, Kretslopp och vatten, Rain Gothenburg.

Rain Gothenburg kommer även att vara med i programmet till Poesimässan som pågår 20-21 mars. Klockan 16.30 den 20 mars presenterar vi ”poesilocket” på stadsbiblioteket.

Vem blir nästa poet?

De första 133 brunnslocken kommer att bytas ut under 2020 och läggas på olika platser runt om i hela Göteborg. Under kommande år ska ännu fler brunnslock bytas till nya med dikter av andra poeter. Vem som blir Göteborgs brunnslockspoet 2021 avgörs genom en tävling, som startar i vår. Vinnaren kommer att presenteras i samband med Bokmässan i september.​

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se