Alingsås

Nu skickar brottsförebyggande rådet i Alingsås ut en folder till alla hushåll med 15-åringar hemma

Vad gäller för mopeder och A-traktorer i trafiken? Nu skickar brottsförebyggande rådet i Alingsås ut en folder till alla hushåll med 15-åringar hemma.

– Av omsorg till både ungdomar och föräldrar vill vi informera förebyggande så att man vet vad som gäller om något skulle hända, förklarar Lotta Jofjord från polisen och Charlott Klug från Alingsås kommun.

Brottsförebyggande rådet i Alingsås är ett samarbete mellan Alingsås kommun och polisen i Alingsås. Tanken är att tillsammans kunna hitta gemensamma frågor där det på enkla sätt går att arbeta preventivt. Ett ämne som nu pinpointats är mopeder och A-traktorer.
– Vi har ett ganska stort antal mopedister och A-traktorförare i kommunen och det har vi inget emot, däremot ser vi att det är en del missuppfattningar och tveksamheter i hur de kan och ska användas, och därför gör vi nu en särskild insats på området, säger Lotta Jofjord.

Rent konkret innebär det att en folder nu ska skickas ut till alla föräldrar med 15-åringar i huset, eller med barn som snart fyller 15.
– Det viktiga at poängtera att så länge barnen är under 18 så har föräldrarna ansvar om barnet till exempel kör ett trimmat fordon, eller om barnet till exempel är berusat. I vissa fall kan faktiskt föräldern få sitt eget körkort indraget, och ännu vanligare är det såklart att barnet inte får möjlighet att ta eget körkort i normal tidsperiod, berättar Lotta jofjord.

Men foldern ska dock inte ses som en pekpinne, menar Charlott Klug.
– Nej, det här gör vi av omsorg av både barn, föräldrar och medtrafikanter. Vi har haft ett par olyckor i kommunen där den här typen av fordon framförts och ibland kan det vara så illa att det slarvats med Elle inte funnits tillräcklig kunskap om hur den här typen av fordon ska användas i förarens familj, konstaterar Charlott Klug och fortsätter:
– Därför hoppas vi att alla tar den lilla tid som går åt att läsa den här foldern.

Om ens barn inte har moped eller A-traktor då?
– Det kan vara bra ändå. Plötsligt kanske ditt barn har träffat någon som har det eller umgås med vänner där det körs. Så det är viktig läsning för alla som får den.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se