Borås

Nu påbörjas utlåningen av surfplattor till seniorer

Från den 1 september kan seniorer som är 75 år och äldre anmäla sitt intresse för att få låna en surfplatta. Syftet är att motverka digitalt utanförskap samt bidra till att seniorer blir nyfikna, förväntansfulla och trygga i digital teknik.

Förra året beslutade Vård- och äldrenämnden att låna ut surfplattor till intresserade seniorer. Nu öppnas intresselistan upp för alla som är 75 år och äldre samt folkbokförda i Borås kommun. Det finns ett begränsat antal surfplattor och utdelningen kommer att ske efter först till kvarn-principen.

 

Det kostar ingenting att låna surfplattan. Seniorerna får låna den i tre år och därefter finns det möjlighet att köpa ut den till ett beräknat restvärde.

Under våren och sommaren har ett antal seniorer fått möjlighet att testa tjänsten med syfte att se över interna arbetsprocesser samt få ökad förståelse för seniorernas behov. Så här kommenterar en av deltagarna i testperioden sin upplevelse:

– Jag är mycket glad och tacksam för att ha fått möjligheten att låna en surfplatta av Borås Stad. Det var tack vare seniorhälskonsulenterna som jag förstod vilken förmån detta var, själv hade jag nog inte tagit initiativet. Det är bra att jag kan läsa min e-post via surfplattan och jag ser fram emot att kunna söka information och läsa nyheter. Sedan är jag också intresserad av matlagning och det går ju snabbare att söka upp recept via surfplattan än att ta fram kokboken.

Utdelningen kommer att påbörjas under hösten och pågå fortlöpande fram till slutet av 2022. Det planeras att delas ut ungefär 350 surfplattor per år jämnt fördelat över året. Projektet finansieras genom tidigare tilldelade statsbidrag för förstärkning inom äldreomsorgen. Bidraget är 5,5 miljoner kronor.

– Vi arbetar med vård och omsorg, men vi måste också vattna det som är friskt! Denna satsning är en del av den viktiga förebyggande verksamheten för stadens seniorer. Genom att hjälpa seniorer ur ett digitalt utanförskap kan de leva mer självständigt och med mer kontakt med omvärlden. Att bara kunna hålla kontakten med sina barn och barnbarn var de än befinner sig kan betyda mycket och ge ny energi, säger Johan Wikander, (L), ordförande i Vård- och äldrenämnden.

 

 

Intresseanmälan kan göras via ett formulär på Borås Stads webbplats men det går också bra att göra intresseanmälan till seniorhälsokonsulenterna via telefonnummer 033-10 07 45.

Intresseanmälan via webben. Tryck HÄR.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se