Världen

MSB skickar stöd till flyktingsituationen i Sudan

Med anledning av oroligheterna i etiopiska delstaten Tigray har många människor flytt över gränsen till Sudan. MSB förbereder för att skicka basläger med boende och kontorslösning för UNHCR och andra hjälporganisationer.

Sedan början av november har etiopiska flyktingar har tagit sig över gränsen till Sudan och nu behöver FN:s flyktingorgan UNHCR hjälp för att upprätta humanitär närvaro vid de växande flyktinglägren i Sudan. MSB kommer att bidra med materiellt stöd och personal. Materiel beräknas gå iväg under helgen som kommer eller tidigt i nästa vecka. Sveriges del av insatsen finansieras av Sida.

Bistår med tre basläger

Insatsen görs tillsammans med Danmark, Estland, Norge och Luxemburg inom samarbetet International Humanitarian Partnership, IHP. Totalt kommer MSB att skicka tre basläger, där Sverige, Danmark, Norge och Estland står för materiel. Luxemburg bidrar med en lösning för att säkerställa tillgång till internet. MSB kommer även skicka personal för att bygga upp baslägren.

– Det finns ingen infrastruktur på plats så behovet är jättestort. Men det är en utmaning att genomföra den här typen av insats mitt i en pågående global pandemi. Vårt team kommer till exempel behöva sitta i en veckas karantän i Khartoum innan de kan börja arbeta säger Sofia Westberg, projektledare på MSB.

Baslägren kommer att användas av FN:s flyktingorgan UNHCR och andra hjälporganisationer för att upprätta humanitär närvaro vid de växande flyktinglägren i Sudan.

UNHCR har begärt:

  • tre stycken basecamps med boende och kontor för att kunna upprätta humanitär närvaro i Sudan på gränsen till Etiopien.
  • Varje basecamp består av sju-åtta tält varav två är kontor, ett är kök/matsal och övriga är sovtält.
  • Varje basecamp kommer fungera som boende och kontor för upp till 30 FN-personal.
  • Totalt rör det sig om 22 högtryckstält i storleken 48-56 kvadratmeter inklusive inredning.
  • Kontorstälten utrustas med  bland annat skrivbord, stolar, skrivare, whiteboard, belysning.
  • Sovtälten utrustas med exempelvis kabiner för individuellt utrymme, sängar, klädhängare, belysning.
  • Ett tält används som matsal och utrustas med enklare köksutrustning samt stolar och bord.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se