Under förra året dog 68 djur på Borås djurpark. Flera av dem tillhör arter som är akut eller starkt hotade – bland annat afrikansk vildhund, bomullshuvudtamarin, celebesmakak, amurtiger och egyptisk landsköldpadda. Det visar Djurrättsalliansens granskning av djurparken. Men dödsorsakerna för de specifika individerna har Borås djurpark inte uppgett, utan menar att de inte har möjlighet att ”gå in på detaljer för enskilda djur”.

Djurparkerna lockar besökare med bland annat gulliga djurungar och löften om att de bevarar utrotningshotade djur. Vad som däremot inte visas upp är alla de djur som årligen dör eller dödas i fångenskapen, däribland utrotningshotade och många gånger helt friska djur. Djurrättsalliansen har återigen granskat hur många och vilka djur som dödats eller dött på svenska djurparker – en av dem är Borås djurpark. Vår undersökning visar att 68 djur dog på djurparken under förra året; totalt har 422 djur dött på Borås djurpark de senaste fem åren.

44 afrikanska vildhundar döda de senaste åtta åren
På Borås djurpark finns bland annat den afrikanska vildhunden, en art som djurparken själva lyfter fram som en av de mest hotade i Afrika. I en granskning som SVT gjorde 2018 visade det sig att Borås djurpark under åren 2014–2016 avlivade 16 friska afrikanska vildhundar. Djurrättsalliansens tidigare granskningar av djurparken visade att ytterligare 21 vildhundar dog under 2017–2019. Då svarade inte Borås djurpark på våra frågor om hur vildhundarna hade dött, men i ett radioinslag på P4 Sjuhärad erkände de att friska vildhundar återigen hade dödats. 2020 dog sex afrikanska vildhundar på Borås djurpark. Vår senaste granskning visar att en afrikansk vildhund dog på Borås djurpark under 2021. Det innebär att totalt 44 afrikanska vildhundar dött på djurparken under de senaste åtta åren.

Djurrättsalliansen har frågat Borås djurpark om dödsorsaken för den afrikanska vildhunden som dog under 2021, och även för flera andra arter som dog under samma år, men djurparken uppger inte dödsorsakerna för de enskilda individer vi frågat om. Till Djurrättsalliansen skriver djurparken att de inte har möjlighet att”gå in på detaljer för enskilda djur”. De svarar istället att ”det finns flera orsaker till dödsorsakerna för dessa djur (genom avlivning eller dödsfall); bland annat: missbildning vid födsel, unge som stötts 

bort av moderdjuren, hemmaslakt av friska får/getter som rovdjursfoder, dystoki (förlossningskomplikationer, reds. anm.), virussjukdom, åldersrelaterad sjukdom, traumatiskt benbrott, m.m”.

– Borås djurpark har under åren rutinmässigt avlivat friska och utrotningshotade individer. Djurparken har valt att inte svara på vad dödsorsakerna varit för enskilda individer, men det luddiga svaret visar på att de fortsatt avliva friska djur, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Friska djurungar avlivade
Svenska medier bjuds varje år in till djurparkerna för att rapportera om nyfödda djurungar – ett sätt för djurparkerna att locka besökare. Men i artiklarna framgår det sällan att djurparkerna många gånger i slutet av säsongen dödar de gulliga djurungarna för att byta ut dem mot nya.

– Det är hjärtskärande och inte på något vis försvarbart. Djurungarnas hela existens tas ifrån dem. Och under den korta tid de får leva är det instängda i onaturliga miljöer. Förhoppningsvis ser allt fler människor det oetiska med att hålla djur inspärrade för nöjes skull och väljer att inte besöka djurparker, säger Malin Gustafsson.

Att friska djurungar används för att locka besökare, och efter säsongen dödas, sker även på Borås djurpark. 2016 föddes lejonen Potter, Weasley, Granger och Dolores. I en intervju i Göteborgs-Posten sa då en zoolog på Borås djurpark: ”Det känns skitkul. Verkligen jättekul. Det var ju ett tag sedan vi fick några lejonungar senast.”

– Borås djurparks ord om att de inte fått ungar på länge och tyckte det var ”skitkul” framstår som makabert när man vet vad som brukar hända de lejonungar som föds på parken – de har avlivats, fullt friska, säger Malin Gustafsson.

Rafiki, Nala, Sarabi och Simba som föddes 2012 dödades 2013. I mars 2014 föddes de tre lejonungarna Kiara, Banzai och Kovu – de avlivades 2015. Och även Potter och Weasley, som Borås djurpark tyckte det var ”skitkul” att få, dödades 2018 – vilket SVTs granskning visade.

De dödade djuren kallas för ”överskottsdjur”, någonting som Borås djurparks dåvarande vd Bo Kjellson beskrev för GT/Expressen 2018:

Det går inte att säga generellt vad ett överskottsdjur är men det är ett djur som av en eller annan anledning inte passar in i vår kollektion.

– Vad som behövs på det stora hela är att vi människor ändrar vår syn på hur vi behandlar andra djur. Vi delar den här planeten med väldigt många andra djur, som borde ha rätt och möjlighet att kunna leva i sina naturliga hemmamiljöer och inte hotas av mänsklig påverkan, säger Malin Gustafsson.

Antalet döda djur på Borås djurpark de senaste fem åren:
2017: 69 individer
2018: 96 individer
2019: 114 individer
2020: 75 individer
2021: 68 individer

Döda djur på Borås djurpark 2021:
1 Afrikansk vildhund/hyenhund – starkt hotad
3 Bläsbockar
2 Bomullshuvudtamariner – akut hotad
1 Celebesmakak – akut hotad
1 Egyptisk landsköldpadda – akut hotad
11 Får
11 Getter
1 Gråsäl
3 Gräsänder
7 Hjälmpärlhönor
1 Järv
6 Kaniner
1 Ko/oxe
1 Påfågel
3 Röda djungelhönor
1 Röd panda – starkt hotad
1 Savannelefant – starkt hotad
1 Sebramangust
1 Stäppzebra
2 Större flamingos
2 Strutsar
1 Tiger (amurtiger) – starkt hotad
1 Trubbnoshörning – nära hotad
1 Varg
4 Vildsvin

Källa för rödlistning: IUCN Red list

2020 publicerade Djurrättsalliansen första granskningen av tio av de större djurparkerna i Sverige. Undersökningen visade att totalt 2 703 djur dött på djurparkerna under åren 2017–2019. Läs granskningen här. Förra året granskade vi samma djurparker och kunde då visa att 1 118 djur dött på djurparkerna under 2020. Läs den granskningen här.