Foto: Thomas Johansson

Med start den 1 juli ska varje kommun upplysa om förskolan och erbjuda förskoleplats till barn vars familjer är nya i Sverige. I dag finns ungefär 1000 barn i Göteborg som på olika sätt berörs av de nya bestämmelserna. På förskoleförvaltningen pågår förberedelserna för fullt och den 3 april skickas de första erbjudandena om förskoleplats ut.

Det nya lagkravet innebär att varje kommun ska ha en dialog med vårdnadshavare om alla barns rätt till 15 timmar kostnadsfri förskola från att barnen fyller tre år.

Lagkravet innebär också att alla kommuner ska skicka ut erbjudande om förskoleplats till barn i åldern 3–5 år, som har vårdnadshavare som bott i Sverige kortare än fem år. I Göteborg rör det sig om 167 barn.

– Vi kommer nu att börja att skicka ut erbjudande om förskoleplats till vårdnadshavarna och erbjuda platser med start i augusti. Barnen står i kö fyra månader innan, precis som alla andra. Den stora skillnaden är att vårdnadshavarna inte själva har ansökt om en förskoleplats, säger Malin Welin, avdelningschef styrning och ledning på förskoleförvaltningen i Göteborg.

Cirka 1000 barn i Göteborg

Förskoleförvaltningen arbetar sedan tidigare aktivt med dialog med vårdnadshavare som har sina barn hemma. På grund av lagkravet kan adressuppgifter tas fram och information riktas direkt till berörda. Fördelningen ser ut som följer:

  • 641 barn ska få information om förskolan: Gäller alla barn 3–5 år som inte är inskrivna i förskolan och är folkbokförda i Göteborg. En majoritet finns i nordöstra Göteborg och på Hisingen.
  • 155 barn ska få platserbjudande: Gäller alla barn 3–5 år som är folkbokförda i Göteborg och har bott i Sverige i högst fem år. Barnen finns jämnt fördelade över staden.
  • 214 barn inskrivna i pedagogisk omsorg ska informeras och 12 barn ska få platserbjudande. Gäller barn 3–5 år i kommunala och fristående pedagogisk omsorg.

Förskoleförvaltningen hoppas att de riktade insatserna ska ge effekt. Johan Forsstrand är utbildningschef i nordöstra Göteborg.

– Förhoppningsvis väljer fler vårdnadshavare att ha sina barn i förskolan. Vi behöver svara på frågor, möta eventuell oro och ge stöttning i ansökningsprocessen. Förskolan har positiva effekter för barns utveckling, i synnerhet för flerspråkiga barn. Barn som har gått i förskola har bättre förutsättningar att ta till sig kunskap när de kommer till grundskolan, säger Johan Forsstrand.