Sverige

Världens första batteridrivna grävmaskin till Maskinmässan

Pon Equipment visar under Svenska Maskinmässan på Solvalla upp den batteridrivna bandgrävmaskinen Caterpillar 323F Z-line. En nollutsläppsmaskin med samma prestanda som den dieseldrivna versionen.

Grävmaskinen har det senaste året utvecklats av ett team inom norska Pon Equipment med stöd av Caterpillar. Tanken att ta fram Z-line fick norska Pons VD Erik Sollerud under en ZERO-konferens om klimatpåverkan.

– Syftet handlar om var världen är på väg och vilka resurser vi har. Det är inget tvivel om att vi måste komma med ett alternativ till fossila bränslen. Biodiesel kan fungera ett tag men är ingen permanent lösning, menar Erik.

– Eldrift blir alltmer vanligt för både bilar, bussar och inom industrin. Förnybara energikällor som sol, vind och vatten är framtidens lösning.

Passar städernas tuffa krav
Bara i Oslo stod anläggningsmaskiner för 30 procent av alla avgasutsläpp år 2016. Och det är i urbana miljöer maskinerna kommer att användas i första hand.

– I städerna blir utsläppskraven alltmer strikta och kraven på nollutsläppsmaskiner allt vanligare. Ett ytterligare incitament kan vara att entreprenörerna kompenseras ekonomiskt för att de använder nollutsläppsmaskiner.

Utgått från standardmaskin
Cat 323F är en mångsidig och vanlig 25-tonsmaskin som täcker de flestas behov och är lätt att transportera.

– Vi ville visa att det går att utveckla en populär maskin i ett vanligt segment och att den med batteridrift behåller alla egenskaper och prestanda som en dieseldriven maskin.


Konvertering av dieseldrift
Grävmaskinen är ute på fälttester under våren. Pilotmaskinen är köpt av Veidekke i Norge och levereras under hösten. Målet är att ytterligare sju maskiner byggs under 2018.

Tanken i framtiden är också att utveckla ett konverteringskit som gör det möjligt att bygga om fler dieseldrivna grävmaskiner för batteridrift. När ”receptet” nu är gjort är det heller inte omöjligt att bygga om andra maskiner som hjullastare, teleskoplastare etc.

Vilket intresse finns på svenska marknaden?
– Cat 323F Z-line bygger på en intressant tekniklösning och det blir spännande att få se resultatet av fälttesterna och se hur konceptet tas emot, säger Anders Forsberg, produktchef för grävmaskiner i Sverige.

– Vi har fått en del frågor från svenska användare och jag tror att behoven är likadana i Sverige, säger Erik Sollerud.

– Man ska se maskinen som ett komplement och passar in där uppdragsgivaren ställer krav på maskiner med låga eller noll utsläpp. Med Z-line visar vi ytterligare att Pon är en helhetsleverantör och våra kunder får dra nytta av dagens och framtidens lösningar.

Fakta:

  • Dieselmotorn och tillhörande komponenter är ersatta av en elmotor, motorstyrenheter och batterier.
  • Maskinen är utrustad med en batteriladdare som ansluts till 400 volt.
  • När grävmaskinen är fullt uppladdad kan den användas i 5–7 timmar.
  • En timmes laddning ger en timmes drift.
  • Snabbladdning på 1–2 timmar ger fullt batteri, men då krävs en snabbladdare på 150-350kW.


Cat 323F Z-line visas i Pon Equipments monter V:02 på Svenska Maskinmässan i Solvalla 31 maj – 2 juni.

Redan denna veckan visas maskinen upp på Vei & Anlegg 2018 tillsammans med Pon i Norge.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se