Sjukhuset Hama Central/Sham, som Läkare Utan Gränser stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Läkare Utan Gränser kräver att alla stridande parter slutar bomba livsviktiga vårdinrättningar.

Den 26 september klockan 06:30 lokal tid träffades Hama Central/Sham-sjukhuset i Idlib-provinsen, Syrien, i ett bombanfall. Sjukhuset är ur drift men lyckligtvis dog inga patienter eller medarbetare i attacken.

Sedan den 19 september har bombningar över Syriens nordvästra provinser intensifierats, vilket tvingat ett flertal sjukhus att stänga. De sjukhus som fortfarande är i drift är nu överfulla och kämpar för att hantera de många sårade som kommer in.

Hama Central/Sham-sjukhuset är ett av de mest betydelsefulla sjukhusen i södra Idlib och norra Hama. Det var den enda vårdinrättning i området som fortfarande kunde genomföra stora livräddande operationer när andra sjukhus bombats eller evakuerats. Efter attacken i tisdags har kapaciteten för livräddande vård minskat dramatiskt, en situation som dessvärre är synonym för hela regionen.

– Vi förväntade oss att en attack skulle ske. Sjukhuset har drabbats av fler än tio bombanfall sedan det öppnade 2012, säger sjukhusets ansvarige.

Sex andra sjukhus och vårdcentraler som Läkare Utan Gränser stödjer i provinserna Idlib och Hama tog emot 241 sårade mellan den 20 och 27 september. De har också rapporterat 61 döda. Ett av sjukhusen har beslutat att evakuera alla patienter och dra ner på aktiviteter i rädsla för att bli bombade. De andra sjukhusen fortsätter att ta emot patienter, men är ständigt oroliga för att utsättas för bombanfall.

En ovanligt stor andel av de sårade har varit allvarliga fall. Detta hör ihop med de uppgifter vi får att patienter håller sig borta från sjukhus eftersom de fruktar att bombas där. 129 av de skadade, mer än 50 procent, är kvinnor och barn under femton år, vilket indikerar att en betydande del av de som drabbats av bombanfallen är civila.

Läkare Utan Gränser har skyndsamt försett de sjukhus som fortfarande är öppna med medicinsk utrustning och läkemedel för att hjälpa dem att upprätthålla viktig livräddande vård. Men stödet har bara en begränsad effekt när inrättningarna inte är säkra från pågående bombningar.

– Det är skandalöst att sjukhusen i Idlib inte är säkra från bombningar. Enligt internationell humanitär rätt har alla behövande, oavsett om de är stridande eller civila, rätt till vård och sjukhus får inte attackeras. Alla stridande parter, och de som stödjer dem politiskt och ekonomiskt, måste stå fast vid de åtaganden de förbundit sig till genom FN-resolutioner. Om de verkligen hade velat upprätthålla sitt ansvar och undvika bombningar av sjukvårdsinrättningar, skulle de säkerligen kunna göra det, säger Brice de le Vingne, insatsansvarig på Läkare Utan Gränser.