I Nyal, Sydsudan, bor nu flera hundra människor som flytt undan regeringsstyrkornas attacker mot deras byar i provinserna Leer och Mayendit.
En brutal militäroffensiv som ägde rum i Sydsudan mellan slutet av april och början av juli i år, då civila mördades och kvinnor och flickor systematiskt våldtogs, fick bränsle av det faktum att myndigheterna i Sydsudan inte åtalat eller tagit misstänkta krigsbrottslingar ur tjänst. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

Rapporten ‘Anything that was breathing was killed’: War crimes in Leer and Mayendit, South Sudan baseras på vittnesmål från runt 100 civila som flytt undan en offensiv från regeringsstyrkor och allierad ungdomsmilis i södra delen av delstaten Unity i Sydsudan. Offensiven ägde rum mellan slutet av april och början av juli i år.

Att myndigheterna inte har åtalat de ansvariga för tidigare våldsdåd mot civila i regionen var en viktig faktor när det gäller att övergreppen ägde rum.

– Provinserna Leer och Mayendit hade blivit attackerade tidigare och ändå har regeringen i Sydsudan fortsatt att ge misstänkta förövare fria tyglar att fortsätta med nya övergrepp – med ett katastrofalt resultat för de civila, säger Joan Nyanyuki, regionchef för Östafrika vid Amnesty.

Civila mördade
De boende i delstaten Unity har varit utsatta för fruktansvärda övergrepp sedan konflikten i Sydsudan startade för fem år sedan. Den senaste våldsvågen bröt ut den 21 april 2018 och pågick till början av juli – en vecka efter det att den senaste vapenvilan bröts den 27 juni.

Dussintals civila kvinnor och män har berättat för Amnesty hur brutalt angreppet var, med civila som avsiktligt sköts ner, brändes levande, blev hängda i träd eller kördes över av pansarbilar i provinserna Mayendit och Leer, där oppositionen håller till.

Soldater och milis använde amfibiefordon för att jaga ikapp civila som flytt till närliggande träskområden. Personer som överlevt beskrev hur grupper av fem eller flera soldater sökte i vegetationen efter människor, ofta sköt de urskillningslöst in bland vassen.

Flera av dem som inte klarade av att fly, särskilt de äldre, barn och personer med funktionsnedsättningar, dödades i byarna. Flera personer beskrev hur äldre släktingar eller grannar brändes levande i sina hus.

I rapporten finns också vittnesmål om barn som bränts levande, skjutits eller slagits ihjäl.

“De radade upp oss och våldtog oss”
Personer som överlevt berättade för Amnesty att regeringsstyrkor och allierade styrkor rövade bort ett antal civila, främst kvinnor och flickor, och höll dem fångna i flera veckor. Kidnapparna utsatte dem för systematiskt sexeuellt våld. En kvinna beskrev det som att de “ radades upp och våldtogs”.

Många kvinnor och flickor blev gruppvåldtagna, och flera har fått bestående fysiska skador. De som försökte göra motstånd dödades. Kvinnorna blev också tvingade att arbeta, till exempel med att bära stöldgods i långa sträckor eller laga mat och städa. En del av de som kidnappades hölls fångna i metallcontainrar och blev även misshandlade.

Regeringsstyrkorna och den allierade milisen ägnade sig också åt en massiv plundring och förstörelse av hus och matförråd, de tände bland annat systematiskt eld på bostäderna under attackerna mot Leer och Mayendit, förmodligen i syfte att skrämma civilbefolkningen från att återvända.

En ond cirkel av straffrihet
Amnesty har tidigare besökt delstaten Unity, i början av 2016, och då dokumenterat övergrepp som ägde rum under tidigare militäroffensiver i de södra delarna av delstaten, bland annat i provinsen Leer.

Därefter har Amnesty identifierat fyra personer som är misstänkta för krigsbrott och för brott mot mänskligheten. Organisationen bad Sydsudans militärchef att utreda de här personerna, men det kom inget svar på detta. Nyligen har FN-rapporter pekat mot att några av de här personerna också kan ha varit inblandade i övergrepp som begåtts under offensiven 2018.

– Om de sydsudanesiska myndigheterna hade agerat på våra varningar 2016 kunde kanske den här sista våldsvågen mot civila i Leer och Mayendit ha kunnat undvikas. Det enda sättet att bryta våldsspiralen är att se till att få ett slut på straffriheten. Regeringen måste säkerställa att civila är skyddade och att de som är ansvariga för sådana här vidriga brott ställs till svars, säger Joanne Mariner, senior krisrådgivare vid Amnesty.

Amnesty uppmanar Sydsudans regering att upphöra med alla övergrepp och att etablera den “hybriddomstol” (Hybrid Court for South Sudan – HCSS) som har befunnit sig i ett limbo sedan 2015, och som har mandat att undersöka och åtala personer ansvariga för krigsbrott och/eller brott mot nationell rätt.

Amnesty uppmanar också FN:s säkerhetsråd att se till att det vapenembargo som antogs i juli följs.