Plast är ett av de största hoten mot haven och på Världshavsdagen uppmanar Sysav alla att skriva under uppropet att stänga världens sämsta soptippar.

– Att minska mängden plast i haven kan bara lösas genom att alla länder arbetar för att skapa en hållbar avfallshantering, säger Gunilla Carlsson kommunikationschef på Sysav.

Tipparna hotar hälsan för 64 miljoner människor och lakvatten från de enorma skräpsamlingarna förorenar grundvattnet och haven. Många gånger hamnar avfallet i floder som sedan för skräpet vidare ut i havet.

Därför uppmanar Sysav nu alla att skriva under ett upprop om att stänga världens 50 största soptippar.

– Väldigt stort fokus har lagts på att städa haven från plast, men man måste också kontrollera och stänga tillflödena. Det är ett nytt perspektiv som inte är så väldokumenterat än. Vi kan ju städa i all oändlighet om vi inte stänger tillflödena, säger Gunilla Carlsson.

 

Bakom uppropet står International Solid Waste Association där Gunilla Carlsson är styrelseledamot.

ISWA jobbar internationellt med kunskapsöverföring. Bland annat från länder som har en väl utvecklad avfallshantering till dem som har en längre resa kvar att göra. ISWA fokuserar också på plast och hav i ett nytt projekt som handlar om att konstatera var avfallsflödena ut i havet finns.

– Sysavs grunduppdrag är inte att städa hav, utan att ta hand om vår egen regions avfall för återvinning men vi jobbar också med att minimera mängden avfall i samhället. Vi agerar lokalt och regionalt. Men vi har en vision om att vara världens mest hållbara region och för att nå dit måste vi lyfta blicken och se hur vår konsumtion påverkar även på andra ställen på jorden, säger Gunilla Carlsson.

Fakta

Världshavsdagen är ett globalt evenemang som firas varje år den 8 juni för att belysa havens stora betydelse för våra liv. Dagen har firats sedan 1992 och blev officiellt erkänd av FN 2008. Samtidigt arrangerar Sverige och Fiji en FN-konferens i New York för att rädda världshaven, vilket ger extra tyngd åt dagen.