Anna Svensson var ute tillsammans med ett gäng kompisar på en ridtur i Björketorp när de mötes av bilister som körde vårdslös. Klippet finns i slutet av artikeln.

 

1 Vad är det vi ser i videoklippet?

Vi kommer ridande på en väg. Det är en väg som går upp mot bland annat ett friluftsområde, skog och villor. Jag och tre kompisar. Två av hästarna, den första och den sista, är ganska trygga i trafiken (om man nu kan säga så), min häst är en unghäst som inte har gått bland bilar så mycket än. Den tredje hästen är också relativt ny i trafiken, men tryggare än min. (Därav har jag västen på mig). Först kommer det en bil, som saktar ner och med hänsyn tar sig förbi oss. Hästarna reagerar inte alls på den bilen. Sedan får vi möte av en bil som kommer uppifrån backen. Den saktar inte ner (svårt att se i filmen, men skillnaden i fart på de två bilarna är ganska stor), varav alla fyra hästar blir rädda, inkl. de hästarna som annars inte brukar reagera. Jag skickade in detta klipp till kvällspressen för att visa hur stor skillnaden kan vara mellan en bilist som tar hänsyn och en bilist som inte gör det. Det är inte den bilisten som jag sedan polisanmäler, det är en ytterligare händelse, som utspelar sig på hemvägen och som vi tyvärr inte har med på film.

 

2 Har det hänt tidigare att förare varit vårdlösa, eller var det första gången ?

Att bilister inte verkar förstå och att de kör fort förbi oss händer ibland, många tar hänsyn, men långt ifrån alla. Vi har egentligen inte på oss kameran för att filma hur bilisterna beter sig, utan för att kunna titta på filmerna på hästarna senare. Det största problemet är enligt min uppfattning att inte folk verkar förstå hur rädda hästarna kan bli och hur lite man som bilist faktiskt behöver göra för att hästarna inte skall reagera.

 

3 Du hade en ”unghästväst” på dig?

Jag hade en reflexväst på mig under ridturen, som jag alltid har när jag rider unghästar. På den står det ”övningsrider”, ”rädd unghäst”.

 

4 Vad sade Polisen?

Jag gjorde en polisanmälan på en incident som tyvärr inte kom med på film då kamerans batteri hade laddat ur. Det som hände: Vi var på väg hem, på nästan samma plats som du ser att hästarna blir rädda på filmen, får vi möte av en bil. Vid detta tillfälle har vi hoppat av hästarna och leder dem, då vi nästan är hemma igen. Vi går på vänster sida av vägen eftersom vi hoppat av och leder hästarna. Det är en smal väg, det är inte möjligt att mötas två bilar på vägen. Vi försöker ta oss åt sidan, men behöver gå några meter fram, där vägen delar sig. Hade vi kommit fram till korsningen kunde vi gått undan och bilisten hade kunnat köra förbi utan att riskera att något hände. (om hon hade saktat ner farten också förstås) Vi uppmärksammar att den mötande bilen inte saktar in när den kommer emot oss, varpå vi höjer och sänker armarna mot bilen för att visa att vi vill att bilisten skall sakta ner. Detta gör inte bilisten och när hon (kvinna i 65- års åldern) är uppskattningsvis fyra meter ifrån oss, tar jag ett steg ut i vägen och pekar på min väst samt visar med min hand att jag vill att hon skall stanna.

När jag gör detta börjar kvinnan i bilen att vifta med sina armar som att vi skall flytta på oss, hon ”hytter” även mot mig, jag upplever att det är för att hon blir arg och vill att vi skall flytta oss. Då har kvinnan stannat. När vi nästan har kommit undan från henne och bilen och hon kan köra utan att helt köra över oss, rivstartar hon och kör iväg jättesnabbt. Detta gör att hästarna blir chockade och rädda. Allihop slänger sig åt sidan. Som tur är sliter sig ingen av hästarna, ingen blir heller skadad eller nertrampad o.s.v. Jag uppfattar att hästarna blir så chockade att de inte ens hinner reagera i panik.

Polisanmälan: Jag berättar för polisen i Borås, om händelsen. Vi hann ta reg. Nr. på bilen så detta uppgav jag. När jag informerat om händelsen, som senare blir upptaget som ett förhör, säger polisen till mig att det inte är säkert att anmälan går vidare. Går den inte vidare kommer heller inte kvinnan som körde bilen bli informerad om att en polisanmälan gjorts. Anledningen till att anmälan kanske inte går vidare är, enligt polisen, att 1: handlingen är inte tillräckligt vårdslös av bilisten 2: jag har ”gått ut i vägen och försökt att stoppa henne”. Jag försöker förklara för polisen att det hade lika gärna kunnat gå riktigt illa, det var bara ren tur att ingen blev påkörd eller fick en häst över sig. Eller att hon fått in en häst i vindrutan. Jag vet fortfarande inte om anmälan kommer att gå vidare, detta skulle beslutas av ett befäl på polisstationen i Borås.

 

Här kan du se klippet