Borås

AB Bostäder i Borås vill förhandla nya hyror

AB Bostäder vill höja hyrorna med 3,5 procent för att täcka den höjda kommunala VA-avgiften samt bolagets underhållsbehov. På Hyresgästföreningen menar man att det borde finnas utrymme för bolaget att klara framtida underhåll utan allt för stora hyreshöjningar.

AB Bostäder har kallat till förhandling och kräver att få höja hyrorna med 3,5 procent. Det kommunala bolaget hänvisar till ökade kostnader, bland annat VA-avgiften som har gått upp 8 procent, samt att man behöver mer pengar till fastighetsunderhåll. Hyresgästföreningens första reaktion är att kravet är för högt med tanke på att det är gynnsamma tider för fastighetsägare med låga räntor, låg inflation och minimala vakanser.

– Med tanke på att bolagets hyror har ökat snabbare än inflationen under de senaste tio åren måste vi komma tillbaka till en mer långsiktigt hållbar hyresutveckling, menar Stefan Lindborg, förhandlare på Hyresgästföreningen.

– AB Bostäders hyresgäster lägger redan i genomsnitt 32 procent av sin disponibla inkomst på att hyra en äldre tvåa. Det tycker vi är för högt, förklarar Stefan Lindborg.

För en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter skulle AB Bostäders krav innebära en höjning med 188 kronor.

Förhandlingarna börjar den 5 december och omfattar 6 501 lägenheter.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se