Sverige

  • Foto: Morakniv

Morakniv vinner strid om knivkopia mot Plantagen

”En seger för svensk kvalitet och kampen mot dåliga kopior”. Det säger Henk Noback, VD på Morakniv, efter den avslutade processen som ger Morakniv rätt – den kniv som sålts av Plantagen får inte längre säljas och måste nu förstöras.

I juli 2016 stämde Morakniv butikskedjan Plantagen för mönsterintrång. Anledningen var en kniv som sålts hos butikskedjan och att Morakniv ansåg den vara en uppenbar kopia av en av deras mest kända knivmodeller.

Efter ett och ett halvt år är processen nu avgjord – till fördel för Morakniv. Plantagen ska nu betala 200,000 kronor i skadestånd till Morakniv. Dessutom ska samtliga kvarvarande knivkopior förstöras. Skulle liknande knivar dyka upp i Plantagens butiker igen, finns ett vitesföreläggande om 500,000 kronor.

”Vi är självklart otroligt glada över utfallet, inte bara för vår egen skull utan också för att utfallet har ett starkt signalvärde. Det visar tydligt att det inte lönar sig att ta fram och distributera kopior. Inte bara av principiella skäl, utan framför allt på grund av den stora kvalitetsproblematiken. De här produkterna kan i värsta fall utgöra en fara för kunder som tror att de köper en svensktillverkad vara av god kvalitet, men istället får en undermålig kopia. Att Plantagen vilseleder konsumenter som tror att de handlar av ett seriöst företag, när de i själva verket håller på med sådana här affärer, är högst beklagligt. Vi ser resultatet av processen som en seger för svensk kvalitet och kampen mot dåliga kopior”, säger Henk Noback, VD på Morakniv.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se