Torsdag 19 oktober tilldelas kongolesiska människorättsförsvararen Gégé Katana Bukuru årets Per Anger-pris vid en ceremoni på Södra Latin i Stockholm. Hon får priset för sin ihärdiga kamp för kvinnors rättigheter i det våldsdrabbade Demokratiska Republiken Kongo. Pristagaren är tillgänglig för intervjuer dagarna före prisceremonin.

Den dödligaste konflikten i världen sedan andra världskriget pågår just nu i Demokratiska Republiken Kongo. I den våldshärjade östra delen av landet har årets pristagare Gégé Katana Bukuru under många år kämpat för att minska det sexuella våldet mot flickor och kvinnor. Trots att hon fängslats, tvingats i exil och lever under ständigt dödshot, fortsätter hon kampen.

Pristagaren är född 1963 i Bujumbura, Burundi. Tidigt i livet reagerade hon på den orättvisa behandling som hon såg flickor och kvinnor utsättas för. Att driva frågan om kvinnors mänskliga rättigheter, självbestämmande och politiska deltagande är kontroversiellt i ett samhälle där en kvinna inte anses ha rätt att höja rösten mot en man.

– Per Anger-priset kommer att få stor betydelse för mitt arbete för kvinnors rättigheter i DR Kongo. Utmärkelsen bidrar till att öka synligheten för kvinnors kamp under väpnade konflikter, och kan ge mig ökat skydd mot olika former av hot, säger Gégé Katana Bukuru.

2017-års Per Anger-pris delas ut den 19 oktober vid en ceremoni på Södra Latin i Stockholm. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.