Alingsås

Energifattigdom hett ämne under Lights in Alingsås

En femtedel av världens befolkning lever fortfarande utan elektricitet.  Det vill Lights in Alingsås tillsammans med TRINE och GP Batteries nu uppmärksamma.  Hela månaden kan du kika in i TRINE:s container vid Prinsparken i Alingsås – och se hur du kan hjälpa till att stävja jordens energifattigdom. När hela Alingsås lyser upp i Lights in Alingsås är det svårt att ta in hur 1,2 miljarder människor i världen lever helt utan elektricitet.

 
– I den här delen av världen är elektricitet något vi tar för givet men i stora delar av världen är det ett grundläggande behov som saknas. Det har stora konsekvenser för alla de människor som drabbas. Från att inte kunna studera sent på kvällen på grund av avsaknaden av ljus till att tvingas betala för att kunna ladda sin telefon. Detta är bara några av anledningarna till att vi nu vill lyfta vikten av att fler människor världen runt får tillgång till ren och säker energi, menar Sam Manaberi, grundare och VD på TRINE.

Istället för att använda elektricitet till exempelvis matlagning får människor istället förlita sig på bränslen som fotogen, diesel och kol. Sam Manaberi från TRINE berättar att just användningen av kol vid matlagning kan jämföras med att röka två paket cigaretter – om dagen.
– Men det finns ofta enkla och lätta sätt att faktiskt lyfta levnadsstandarden, inte bara för enstaka familjer utan för hela samhällen. Ett sådant sätt är att installera solenergi. Dessutom vet vi att det är särskilt effektivt i länder som Kenya och Tanzania, där solen lyser starkt och behovet är stort, säger Sam.

Han tar exemplet Caroline Ouktoyi, en fembarnsmamma i Harambee, Kenya, som tack vare solenergi nu inte bara slipper hälsofarorna – utan dessutom tjänar in både tid och pengar som istället kan användas till andra saker än att tänka på bränsleförsörjningen.

Det är också just Kenya och Tanzania som är i fokus under Lights in Alingsås – där besökarna får chansen att vara med och investera i solenergi. Intill Prinsparken har en inredd container placerats där representanter från TRINE kommer stå för ayy berätta mer om hur det går att hjälpa till. Tanken är att investerarna ska kunna bygga upp verksamheten för lokala solenergiföretag – som effektivt sedan kan fokusera på den nödvändiga energiomställningen för boende i de olika länderna.
– Man ska se det som att man är med och investerar i en hållbar värld, samtidigt som det finns chans till avkastning när solenergibolagen som gör detta möjligt växer, berättar Sam Manaberi på TRINE.

GP Batteries är den stora samarbetspartnern och en stor investerare i TRINE:s projekt.
– Samarbetet med Trine ligger helt i linje med vår vision om en mer energismart värld och faller in under vårt koncept ”Green Investment”, berättar Stefan Rundéus på GP Batteries.

Han utvecklar:

– Green Investment handlar bland annat om att ta ansvar för det man faktiskt kan påverka, och samtidigt göra skillnad för andra människor. För oss som är tillverkare och leverantör av förbrukningsprodukter innebär det att alltid satsa på det alternativ som är hållbart i längden – i vårt fall laddningsbara batterier och LED-lampor. På det sättet ger vi människor möjlighet att göra ett bättre val i butik – ett val som är både bekvämare, billigare i längden och snällare mot miljön. Dessutom går en del av intäkterna från produkter märkta med Green Investment just nu till projekt som TRINE driver, någonting som bygger en hållbar framtid för oss, våra medmänniskor och generationer som följer vår. En investering i vår gemensamma framtid helt enkelt.

Även Lights in Alingsås projektledare Angelica Larsson är inne på samma spår:
– Vi har 80 000 besökare varje år för att se ett elektriskt upplyst Lights in Alingsås. Jag tror att vi och alla som upplever detta fantastiska också inser att vi har tillgång till något magiskt i och med vår till synes fria tillgång till energi. När man inser att det inte är en självklarhet för alla vill vi gärna vara med och hjälpa till. Jag hoppas verkligen att besökare vill ta möjligheten att stanna till vid containern för att höra mer.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se