Ny temavecka sätter fokus på de hemlösa katternaMed lokala matinsamlingar, information i sociala medier och initiativ över hela landet hoppas initiativtagaren Mjau kattmat att fler ska få upp ögonen för kattens status. Hemlösa katters vecka äger rum vecka 42.

I Sverige finns idag 100 000 hemlösa katter och runtom i landet kämpar eldsjälar för att hjälpa dem. Det finns fler än hundra katthem och djurskyddsföreningar som dagligen arbetar för att förändra situationen. Mjau hoppas att många vill engagera sig i temaveckan:

– Engagemanget för de utsatta katterna är enormt stort. Men trots det finns det så många katter som saknar hem. Därför lanserar vi nu Hemlösa katters vecka. Vi hoppas att många aktörer vill haka på och göra egna initiativ under veckan. Vi måste gemensamt sätta fokus på kattens status i vårt samhälle om de hemlösa katterna ska bli färre, säger Anna Lindblad, Brand manager, Mjau kattmat.

Under veckan är det fler som belyser frågan. Till exempel så ger försäkringsbolaget Svedea rabatt på kattförsäkringar och skänker 50 kronor till ett katthem för varje tecknad försäkring, katthem runtom i landet kommer att köra egna initiativ och sociala medier fylls med solskenshistorier om katter som hittat hem, information till den som vill adoptera en hemlös katt och nedslag hos katthjältar. Dessutom ska det samlas in kattmat.

– En ständig utmaning för de katthem som vi är i kontakt med är att ha tillräckligt med mat för att mätta alla katter de tar hand om. Därför har vi skapat speciella insamlingstetror, där allmänheten kan skänka kattmat till sitt lokala katthem. 25 katthem kommer att starta lokala matinsamlingar. Vår erfarenhet är att många vill hjälpa till, om möjlighet ges, säger Anna Lindblad.

Mjau har gjort sig kända för sitt arbete för de utsatta katterna. Senaste åren har företaget till exempel startat en namninsamling för en lagstiftning för obligatorisk ID-märkning av katter, tagit initiativ till ett Kattkörkort och man skänker årligen många ton kattmat till hemlösa katter runtom i landet. Nu senast donerade Mjau 15 552 portioner kattmat som tre utvalda katthem fick dela på. Dessutom driver företaget sitt egna katthem Tassalyckan, för hemlösa katter.

Dessa katthem har insamlingstetror:

Katt i Borås

Djurskyddet Landskrona
Djurskyddet Sigfrid i Växjö
Djurskyddet Bohuslän
Lilla Holje djurhem i Olofström
Kälby Katthem tillsammans med Djurskyddet Eskilstuna
Djurskyddet Skellefteå
Jämtlands katthem och pensionat
Göteborgs Djurskyddsförening Djurhemmet
Djurskyddet Bill & Bull i Söderhamn
Evas katthem i Skara
Göteborgs Katthjälp
Norrtälje Kattcenter
Stockholms Katthem
Solgläntan Vallentuna
Örebro Katthem
Södertälje Katthem & Kattpensionat
Uppsala Katthem
Katthemmet i Vaxholm
Kattkedjan Strömstad
Nynäshamns Katthemsförening
Änglakatten i Lilla Edet
Livbojen Eskilstuna
Katthemmet Oskarshamn
Tre tassar Katrineholm
Djurskyddet Västerbotten