Avesta kommun har inte längre den nordligaste visentparken. Den styrande AvJulia, den unge tjuren AvErin, och kvigorna AvTulippa och AvBruma– samtliga uppfödda på Avesta visenpark – anlände på fredagsmorgonen 29 september till den finska orten Kuusamo, där djuren i fortsättningen ska ha sitt hem.

Det uråldriga europeiska bisondjuret som för knappt hundra år sedan var utrotningshotad, har därmed fått sin nordligaste hemvist.

Mottagandet i Avestas vänort Kuusamo, är resultatet av flera års planering. Det är dock inte Avestas första leverans till andra länder. Så sent som i våras skickades nio visenter från Avestas visentpark till Rumänien där ett projekt pågår med att stegvis förvilda visenter.

Resan från Avesta till finska Kuusamo inleddes tidigare i veckan då först noggranna undersökningar av de fyra djuren genomfördes, innan de lastades på en transportbil på torsdagen. Den körde sedan djuren, non stop de dryga 130 milen från Avesta till Kuusamo via Haparanda. Med på resan fanns hela tiden en veterinär som kontrollerade att djuren hade det bra.

– Resan gick bra. Den var lugnt hela vägen och jag kan se att här kommer visenterna att finna sig väl tillrätta. Här kommer de att trivas. De galopperade runt nyfiket när dörrarna öppnats och samlades sedan som en familj.

De fyra djuren ska i fortsättningen bo på inhägnad mark invid sjön Moujärvi hos familjen Ervasti. Hos dem kommer de nya djuren att passa väl in i det arbete inom turism och besöksnäring som familjen bedriver.

Runt om de nya djuren kommer vilda renar och gårdens får att beta.

För Avesta kommun, som nu alltså lämnat ifrån sig ytterligare djur, är leveransen till den finska vänorten ett betydelsefullt arbete.

– Det här är en viktig del i vårt stolta arbete med att värna visenternas fortlevnad. Vår vänort Kuusamo är dessutom en viktig turistort. Att få en koppling till dem även genom våra visenter är viktigt, säger Avestas kommunalråd Lars Isaksson som fanns på plats när de nya djuren anlände.

Avesta djurpark startades på initiativ av bergsingenjören Axel Johnson – grundare av Avesta Jernverk -som tog sig an några visenter från Skansen 1923. 1939 flyttades djuren till Stubbsveden i Avesta där de levde ganska anonymt tills kommunen övertog ansvaret för djuren 2005.

Visenten kallas också europeisk bison och har symboliserat styrka, kraft och manlighet. En fullvuxen tjur väger upp till 920 kilo och kan leva upp till 20 år.

1919 sköts den sista, vilt levande visenten. I dag finns – genom ett noggrant avelsarbete där Avesta Visentpark har en viktig position – drygt 6000 visenter i världen.