Sommarsäsongen 2017 är till ända för Liseberg. Den kom att präglas av hög omsättning i nöjesparken, men också av ovanligt instabilt väder, något som återspeglas i gästsiffrorna.

När Liseberg summerar sommaren är det med en gästsiffra på 2 175 000. Det är något färre besökare jämfört med sommarsäsongen 2016, som fram till samma tid förra året besöktes av 2 208 000 gäster.

Orsakerna till årets lägre siffror är flera: dels har sommarsäsongen varit några dagar kortare i år, dels har vädret, framför allt under för- och eftersäsong, inte varit det bästa för nöjesparken.

– Våra högsäsongsveckor var lika starka som vanligt, medan det kalla och instabila vädret påverkade besökssiffrorna negativt i juni, augusti och september, säger Andreas Andersen, vd på Liseberg. Vi hade helt enkelt högre förväntningar för sommarsäsongen.

Glädjande nog har inte det minskade gästantalet påverkat omsättningen i parken. Den ökade till 835 miljoner kronor, vilket är omkring 10 miljoner mer än 2016.

Årets åknyhet Loke blev en omedelbar succé och närmare en halv miljon gäster har vågat sig på en åktur i en av Lisebergs allra mest spektakulära attraktioner. Den tillfälliga utställningen om Håkan Hellström, Klubbland, kom att besökas av 35 000 gäster.

Liseberg la under sommaren 2017 år extra krut på konsertunderhållningen, med ovanligt många akter på Stora Scenen, Taubescenen och Polketten. 25 konserter hjälpte till att fylla området vid Stora Scenen och när gruppen Ghost under gårdagskvällen satte en kraftfull punkt för konsertsommaren 2017 hade totalt närmare 225 000 gungat med i publikhaven, vilket är den sammanlagt högsta publiksiffran på många år.

– Konserterna är ett tydligt exempel på det jag är mest stolt över med Liseberg – att vi kan erbjuda ett enormt brett utbud för många gästgrupper under en lång tid, säger Andreas Andersen.

Att sommarsäsongen i år var något kortare än vanligt beror på att Liseberg valt att öppna Halloweenparken en vecka tidigare än föregående år. Redan fredagen den 13 oktober slår parkens grindar upp igen – men då till en park som antagit en helt ny skepnad.

– Halloween har de senaste åren varit ett fantastiskt uppskattat evenemang under oktober månad, säger Andreas Andersen. Vi vill bygga vidare på denna succé, och har därför valt att förkorta sommarsäsongen för att kunna förlänga Halloween på Liseberg.

Kort om sommarsäsongen 2017:

Antal besökare: 2 175 000 (2016: 2 208 000, per 2 oktober 2016)
Omsättning: 835 miljoner (2016: 826 miljoner, per 2 oktober 2016)