Huvudgäst vid invigningen av Franska Skolans nyrenoverade lokaler var Frankrikes nye ambassadör, David Cvach, som höll tal för elever, lärare och inbjudna gäster och invigde de nyrenoverade lokalerna genom att högtidligt klippa bandet. Ellenor Sinclair, rektor på Franska Skolan, berättade hur stolt hon är över skolan, personalen och alla elever samt den stora expansion som skolan har gjort den senaste tiden, med över 50 nya elever.

— Medborgarskolan som huvudman är extremt stolta över Franska Skolan och topplaceringen som en av de bästa skolorna i Göteborg, säger Birgitta Andrén Åkerblom, regionchef för Medborgarskolan Väst, som i sitt tal även lyfte fram hur väl Franska Skolans arbete faller in i Medborgarskolans vision att skapa mod och möjligheter för en mångfald människor.

Efter de inledande talen sjöng eleverna en sång om Franska Skolan och stämningen var hög när ambassadören klippte bandet utanför skolans entré. Ambassadören och övriga inbjudna bjöds en rundvandring på skolan, med korta besök i pågående lektioner i de trevligt renoverade klassrummen, och förflyttade sig därefter till den nya, fräscha skolbespisningen för lite tilltugg.

Under det senaste året har Franska Skolans lokaler på Molinsgatan genomgått omfattande renovering för att möta behovet på en modern skola 2017. Utöver detta har man även ordnat med en helt ny skolbespisning på Landalagången 4 för skolans drygt 300 barn och elever.

Franska Skolan Göteborg — en svensk friskola med fransk profil

Franska Skolan drivs som en ideell förening med Medborgarskolan som huvudman och består av förskola och grundskola från förskoleklass upp till årskurs 9.

Förskolan och grundskolan till och med årskurs 5 är inrymda i lokaler på Landalagången 3 i centrala Göteborg. Årskurs 6-9 har sin undervisning i lokaler på Molinsgatan 7. Läsåret 2016-2017 har vi ca 295 barn på skolan, fördelat på förskola och grundskola. Skolan är en liten enhet med nära kontakt mellan barn, föräldrar och personal. Syftet med Franska Skolan Göteborg är att eleverna ska få uppleva den rikedom det innebär att ta del av frankofona kulturer och det franska språket. Detta förbereder våra barn/elever att i framtiden kunna möta en alltmer internationaliserad värld. Skolan är öppen för alla barn. Förkunskaper i franska är inget krav.

Historik

1992 startade Medborgarskolan en förskola med fransk inriktning i samband med samarbetet mellan Volvo och Renault. Flera av dem som flyttade från Frankrike till Göteborg var barnfamiljer. Förskolan hade då 8 barn men har sedan dess vuxit till 63 barn och flyttat till nuvarande lokaler. 1995 blev förskolan godkänd som en del av Göteborgs kommuns barnomsorg och tar sedan hösten 1999 emot barn mellan 1 och 5 år.

Hösten 2000 startade grundskolan som från och med hösten 2006 består av år F-9. Hösten 2010 invigdes högstadiets nya lokaler på Viktor Rydbergsgatan 12. Med start vårterminen januari 2016 bedrivs undervisningen för högstadiet årskurs 7-9 i Medborgarskolans lokaler på Molinsgatan 7.