Det behövs mer humanitär hjälp för att undvika en medicinsk katastrof i flyktinglägren i Bangladesh. Risken för epidemier är överhängande och många flyktingar lider redan av diarré och livshotande uttorkning. De över 420 000 flyktingar som har anlänt de senaste tre veckorna trängs i ett provisoriskt läger och saknar i princip allt: tak över huvudet, mat, rent vatten och tillgång till latriner.

I slumområdena Kutupalong och Balukhali bor sedan tidigare rohingyer som flytt från våldet i Myanmar. I dagsläget trängs sammanlagt 500 000 människor här vilket gör det till ett av de största flyktinglägren i världen, sett till antalet skyddssökande. Samtidigt utgör levnadsförhållandena ett hot mot människornas hälsa.

– Situationen i lägren är otroligt allvarlig. Bristen på skydd, mat, vatten och latriner gör att en epidemi plötsligt kan uppstå. Då skulle krisen bli till en katastrof, säger Läkare Utan Gränsers akutsamordnare Robert Onus.

– De enorma, överbefolkade lägren måste bli mindre, fortsätter han.

Vatten och sanitet

Bristen på dricksvatten leder till att många dricker vatten från risfält, vattenpölar och grunda handgrävda brunnar som ofta är kontaminerade med avföring. Mellan 6 och 17 september vårdade Läkare Utan Gränser 487 patienter för diarré i sin vårdinrättning i Kutupalong.

– Vi tar varje dag emot vuxna människor som är nära att dö av uttorkning, vilket är väldigt ovanligt bland vuxna. Det tyder på att en hälsokris kan vara nära förestående, säger Kate White, medicinsk akutsamordnare för Läkare Utan Gränser.

Diarré och andra infektioner kan sprida sig snabbt, eftersom det helt saknas latriner i området.

– För att ta sig fram måste man vada genom lera och avföring, säger Kate White.

Mat

I och omkring flyktinglägret råder det också brist på mat. Nyanlända flyktingar är fullständigt beroende av humanitär hjälp, priserna på marknaden skjuter i höjden och bristen på vägar gör det svårt att nå de allra mest utsatta.

– Folk har väldigt lite pengar och matutdelningen är kaotisk och otillräcklig. Det gör att många rohingyer bara äter ett mål ris om dagen. Vi hör om flyktingar som inte ätit på flera dagar. En familj på sex personer hade efter flera dagar utan mat delat på en skål med ris, säger Kate White.

Vårdbehov

Vårdinrättningarna är överfulla, även Läkare Utan Gränsers kliniker. Mellan 25 augusti och 17 september vårdade Läkare Utan Gränser 9 602 öppenvårdspatienter, 2 344 akutpatienter, 427 slutenvårdspatienter, 225 patienter med våldsskador och 23 patienter som utsatts för sexuellt våld.

Den snabba tillströmningen av människor ökar risken för en epidemi i området. Den låga vaccinationstäckningen bland rohingyer i Myanmar ökar risken ytterligare. Det behövs omfattande vaccinationskampanjer mot mässling och kolera för att minska epidemirisken och skydda rohingyerna och den bangladeshiska befolkningen. I väntan på sådana kampanjer har Läkare Utan Gränser förberett en isolationsenhet i vårdinrättningen i Kutupalong för att snabbt kunna isolera misstänkta eller identifierade kolera- eller mässlingsfall.

Läkare Utan Gränsers projekt Bangladesh

Läkare Utan Gränser har arbetat i Bangladesh sedan 1985. I närheten av den provisoriska bosättningen Kutupalong, i Cox’s Bazar-distriktet, driver Läkare Utan Gränser två kliniker som bistår med grundläggande och akut sjukvård åt flyktingar som tillhör folkgruppen rohingya och lokalbefolkningen.

Läkare Utan Gränser arbetar också i slumområdena i Kamrangirchar, i huvudstaden Dhaka. Där tillhandahåller man psykisk vård, reproduktiv hälso- och sjukvård, familjeplanering och konsultationer i samband med graviditet, samt driver ett hälsoprogram för fabriksarbetare.