Det våras för populära Stora Teknikutmaningen i Alingsås 2017. Större än någonsin – och med det antagligen mest aktuella ämnet. I år kommer vi arbeta på temat barnkonventionen och att Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

För fjärde året i rad är det dags för Stora Teknikutmaningen i Alingsås. En satsning som ska locka elever och lärare att få upp intresset för teknik och de möjligheter ämnet kan innefatta. Bakom satsningen står som vanligt Tekniska samfundet i Göteborg tillsammans med Alingsås kommun via KomTek. Sparbanken Alingsås sponsrar dessutom med bland annat flera fina priser. Nytt för i år är att också Vårgårda kommun, med KomTeks motsvarighet Tänknikhuset hoppat på framgångståget.

Det är väldigt roligt att Vårgårda är med i år. Det gör ju att vi får en större utmaning och fler elever som kan få ta del av den här faktiskt rätt unika möjligheten, menar Cecilia Kleväng på KomTek.

Uppdraget i år är att skapa en leksak eller ett spel riktat till barn i förskoleåldern. Leksaken ska på ett eller annat sätt har ett moment av rörelse, och vara gjort av återvunnet material.
Det handlar om att vi utgår från FN:s barnkonventions mening att ”Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.”  Vi låter våra klasser ha det som inspiration till när de gör sina leksaker och kanske kan det samtidigt som man har kul och lär sig teknik, också uppstå en diskussion kring barns rättigheter i världen. Och hur vi kan uppnå målen fast vi har olika förutsättningar, funderar Cecilia Kleväng.

Efter ett intensivt arbete i klasserna under våren kommer bidragen exponeras på Vinden second hand i maj.

– Flera klasser har redan anmält sig men det går fortsatt bra att göra det, säger Cecilia Kleväng.

Den 7 februari träffas klassansvariga tekniklärare för en kick-off tillsammans med Chalmersprofilen Per-Olof Nilsson, teknisk fysiker och professor emeritus. Han kommer att inspirera kring hur det med enkla medel går att  arbeta mer med kreativitet i skolan.  Det är fantastiskt roligt att vi har fått honom till Alingsås!, konstaterar Cecilia Kleväng.