I en verkstad i Åsa samlas ungdomar från Sverige, Syrien, Afghanistan och Palestina för att jobba med ett gemensamt projekt – att renovera en gammal Volvo 740. Trots olika bakgrunder har de alla ett bilintresse som förenar. Ungdomarna är med i projektet Lite snack och mycket verkstad. De ska träffas ett par gånger i månaden under ett års tid i verkstadslokalen där föreningen Ung garage håller till.

Lite snack och mycket verkstad

Projektet Lite snack och mycket verkstad kom till på initiativ av filmaren Edvin Öberg, som tidigare gjort filmen EPA-folket om ungdomarna i Åsa. Syftet med projektet är att utlandsfödda nyanlända ungdomar och svenskfödda ungdomar ska mötas och lära känna varandra bättre med hjälp av ett gemensamt intresse.

Kungsbacka kommun har startat projektet med Region Halland som medfinansiär. Hela arbetet och ungdomarnas möten ska filmas. Filmen ska distribueras till alla AV-centraler ihop med ett utbildningsmaterial och spridas som ett exempel på hur man kan jobba med integration.

– Det handlar om att ta till vara ungas egna intressen och initiativ och se det som är gemensamt, snarare än olikheterna, säger Marianne Bartholdsson, projektledare och ungdomskonsulent i Kungsbacka kommun. De unga får en chans att utveckla sin kompetens tillsammans. Det vore roligt om det här kunde inspirera fler till att arbeta inkluderande och bjuda in människor från olika kulturer till sin arbetsplats eller förening, säger hon.

Verkstadslokal blir mötesplats

I samband med att ungdomar i Åsa fick tillgång till verkstadslokalen av kommunen startade föreningen Ung garage för cirka ett år sedan. Nu är föreningen med på projektet och öppnar upp sin lokal. Emil Sundberg från Ung garage är 21 år och har mekat med bilar sedan fem års ålder.

– Det ska bli kul att samarbeta med nya människor, lära ut det jag kan och samtidigt själv lära mig något, säger han. Vårt mål är att det ska bli en sjuhelsikes bil och vi hoppas på att få den vägreggad. Sedan hoppas jag att vår förening ska växa och få nya medlemmar.

En annan av deltagarna är Alireza Sherzad som är 15 år och kommer från Afghanistan.

– Jag jobbade som bilmekaniker i Afghanistan, säger han. Där hade jag inte så mycket fritid. Nu får jag jobba med bilar för att det är kul och samtidigt lära känna nya människor.

Roba,19 år, kommer från Palestina. Hon fick höra om projektet på ett av kommunens språkcaféer och hon har en tydlig målsättning.

– Nu vill jag lära mig att själv kunna reparera min bil, säger hon.