Den 1 december infaller den årliga Brandvarnardagen. Dagen uppmärksammar att en fungerande brandvarnare är det bästa skyddet mot brand i hemmet. Samma dag lanserar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en tävling där allmänheten uppmanas att värva nya prenumeranter till en SMS-tjänst som påminner om att testa sin brandvarnare.

För två år sedan tog nätverket Aktiv mot brand, som MSB driver, initiativ till en SMS-tjänst som kostnadsfritt skickar en påminnelse om att testa brandvarnaren. Fler än 13 000 personer har hittills registrerat sig som prenumeranter på tjänsten, som finns på www.skyddadigmotbrand.se.

– I Sverige inträffar det ungefär 6 000 bostadsbränder varje år, varav många under december och januari. De flesta hushåll har en brandvarnare, men i vart tionde hem fungerar den inte. För att fler ska testa sin brandvarnare regelbundet vill vi att så många som möjligt ska registrera sig på vår SMS-tjänst, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Värvningstävlingen för allmänheten startar i samband med brandvarnardagen den 1 december och pågår till och med den 15 december. Tävlingen kommer att marknadsföras i olika digitala kanaler och flera av Aktiv mot brands medlemmar lyfter fram tjänsten i sina lokala kampanjer.

Den som värvar flest nya prenumeranter till SMS-tjänsten vinner en dags praktik på en brandstation eller en iPad. Alla som värvar minst en prenumerant kan vinna en designad brandvarnare.