Alingsås Energi har tecknat avtal med Fortum Charge & Drive för att i samarbete kunna bygga ut smart laddinfrastruktur för elbilar i Alingsås. Utbyggnaden som omfattar ett 10-tal laddstolpar kommer att påbörjas runt årsskiftet.

Alingsås Energi kan med de nya, smarta laddstolparna erbjuda en enkel och smidig elbilsladdning för både genomresande, besökare samt Alingsåsborna själva. De första laddstolparna kommer att placeras vid kvarteret Albano, kvarteret Mjölnaren samt vid Sveaplan. Det är Alingsås Energi som kommer att äga och förvalta laddstolparna.

  • För Alingsås Energi är utveckling av laddinfrastruktur en viktig del i att skapa ett mer hållbart Alingsås, och vi är mycket nöjda med att snart kunna erbjuda en flexibel och smart laddinfrastruktur för elbilar, säger Stefan Börjesjö, affärsområdeschef på Alingsås Energi.

– Vi ser detta samarbete som ytterligare ett bevis på att vår nyckellösning för laddinfrastuktur för elbilar motsvarar vad våra kunder behöver. Vi är mycket nöjda med att Alingsås Energi har valt oss som samarbetspartners för att förse Alingsåsborna med ett enkelt sätt att ladda sina elbilar med CO2-fri el, säger Tobias Henmark, chef för Fortum Charge & Drive Sverige och Finland.

I huvudsak installeras semisnabba laddstolpar som består av AC laddare, max 22kW, och är förberedda för att kunna kommunicera över internet. Alingsås Energi kommer att ansluta dessa laddstationer till Charge & Drives molnbaserade system som bland annat övervakar drift, avhjälper fel samt erbjuder betallösningar för elbilsladdning. Inom kort kommer även lösningar för smarta laddstolpar erbjudas företag och föreningar.

Tillsammans med Charge & Drive erbjuds en rikstäckande tjänst för laddning av elbilar som länkar samman Alingsås med övriga laddplatser i Charge & Drives nordiska infrastruktur bestående av cirka 900 laddplatser.