Joacim Nymann (Kinds GoGreen CK) från Lerum tog i helgen Sveriges allra första EM-medalj i Trial. De europeiska mästerskapen genomfördes i franska Le Puy en Velay och för första gången någonsin stod en svensk på prispallen. Jämte Joacim Nymann stod två av världens främsta trialcyklister, Abel Mustieles, regerande världsmästare, som tog guldet och Benito Ros på silverplatsen, båda från Spanien. Joacim låg fyra efter semifinalen, men lyckades med stor precision och mental styrka att ta sig igenom hela mästerskapet och knipa bronsmedaljen.

Det känns jättebra, jag har hunnit smälta det lite nu, men det är första gången jag tar en medalj på ett internationellt mästerskap och det är jätteroligt”, säger Joacim Nymann.

Efter ett något svagt förstavarv i semifinalen visade Joacim vilken stor mental stabilitet han har då han lyckades hålla fokus fullt ut i resten av tävlingen. Banan var svår och teknisk med mycket höga hinder, men Joacims prestation räckte till en fjärdeplacering i semifinalen och en av de sex finalplatserna. Där ingick Joacim i den första gruppen (fyran, femman och sexan från semifinalen) som körde sina två finalvarv på fyra sektioner. Efter det var det en lång och nervös väntan i över en dryg timme innan de övriga tre finalisterna hade kört sina varv och det stod klart att bronset var svenskt.

Banan var en av de absolut svåraste jag någonsin har kört och det var otroligt nervöst att sitta och vänta på resultatet”, fortsätter han.

Tobias Hult, CK Dainon, tävlade i samma klass som Joacim (elit 20”) och slutade på 23:e plats. Alexander Carlsson, Kinds GoGreen CK, som var den enda svensk som tävlade på en 26-tums-cykel kom på 18:e plats i sin klass (elit 26”). I juniorklassen 20” kom CK Dainon-cyklisterna Viktor Fredriksson 12:a och Viktor Hedin på 15:e plats.

Landslaget är nu på väg till norra Frankrike för ett träningsläger innan det är dags för nästa utmaning, en världscuptävling i Vöcklabruck, Österrike den 30-31 juli.

Trial har varit en del av Cykelförbundets verksamhet sedan hösten 2014 och utvecklingen har varit spännande att följa. Ett EM-brons genom Joacim Nymann’s tyngdlagsupphävande prestation är väldigt kul och ger unga cyklister, inte bara i Trial, motivation att tävla i cykel”, säger Lena Alfvén, generalsekreterare för Svenska Cykelförbundet.