Den 15 juni vankades det tårta, ballonger och födelsedagssång på katthemmet Tassalyckan. På samma dag för 30 år sedan började Mjau tillverka kattmat i Vårgårda och Tassalyckan slog upp sina dörrar för första gången. Ända sedan starten har djurvårdarna Caroline Granath och Catherine Wadlin tagit hand om katter i nöd och gett dem en trygg och omvårdande tillvaro – livet ut. Det unika katthemmet bär på många minnesvärda händelser från åren som gått, allt från kändiskatter och celebra gäster till gediget engagemang för att öka kattens status i samhället.

1992 startade tillverkningen av Mjaus kattmat i Vårgårda. Samma år invigdes kattgården Tassalyckan alldeles i närheten i den vackra jordbruksbygden. Namnet härstammar från marken huset vilar på, som förr i tiden kallades ”tassen”, och lyckan är åkern som breder ut sig över den västgötska slätten. Hit kommer katter som tidigare varit hemlösa eller inte längre kunnat tas hand om av sina ägare. Till skillnad från andra katthem får katterna ett permanent hem här, och blir omhändertagna av djurvårdare som ser till att de får bästa möjliga omsorg och veterinärvård. En av djurvårdarna är Caroline Granath, som har lång erfarenhet av att arbeta på djursjukhus. 1992 hittade hon och hennes sambo en unik jobbannons som efterfrågade en tjänst med ansvar över 30 krävande individer.

– Tjänsten lät för bra för att vara sann – att få vara på landet och ta hand om katter hela dagarna. För mig och min sambo Bosse innebar det även att vi flyttade till gården och bodde här de första åren. Det blev snarare en livsstil än ett nytt jobb, säger Caroline.

Paret fick vara med och bygga upp Tassalyckan från grunden. 1996 började även Catherine Wadlin att arbeta på katthemmet, i samband med att hon sökte praktikplats för att kunna fortsätta studera efter naturbruksgymnasiet. Praktiken ledde till anställning och det blev aldrig fråga om fortsatta studier. Idag är de tre djurvårdare på Tassalyckan. Gun-Britt Andersson arbetar deltid, medan Caroline och Catherine arbetar heltid. Deras dagar fylls med att utfodra och kela med katterna, klippa gräsmattor, plantera växter, städa och ta hand om gården för att skapa en trivsam miljö.

Unikt katthem
Att en djurmatsproducent startar ett eget katthem är unikt i Sverige. Utöver att katterna får stanna på Tassalyckan livet ut, utgör de även Mjaus smakpanel och får utvärdera nya produkter som utvecklas. Varje katt har ett eget litet rött hus med vita knutar och sitt namn på, där de i lugn och ro kan provsmaka maten. Katterna har även tillgång till stora gräshagar och rastgårdar med roliga nivåskillnader och klätterträd att busa och leka i. Gården är utformad för att skapa olika miljöer där katterna kan växa, äta, leka och utvecklas i för att må bra – något som inte varit självklart i deras tidigare liv. Inte sällan kommer katterna från tuffa förhållanden som kantats av missbruk, vanvård eller övergivenhet.

– När nya katter kommer till Tassalyckan är vi noga med att säkerställa deras hälsa och göra ett hembesök hos dem som ska lämna ifrån sig sin katt. Även om de är anpassningsbara djur är vi rädda om katterna som redan bor här. Den största utmaningen är att få de nya att bli trygga och trivas i gruppen, säger Caroline.

Ett av många initiativ för att motverka katthemlöshet
Mjau har sedan länge arbetat för att höja kattens status i samhället. Tassalyckan är ett av flera initiativ som kattmatsproducenten startat för att hjälpa hemlösa katter och motverka det djurskyddsproblem som hemlösheten innebär. Bland annat har en namninsamling gjorts för att sprida kunskap i frågor som rör kastrering, ID-märkning och registrering – något som blir lagstadgat från och med 1 januari 2023. Då träder en ny lag i kraft som gör kattägare skyldiga att registrera och ID-märka sina katter hos Jordbruksverket.

– Det är efterlängtat att få politiskt gehör för frågor vi drivit på Mjau sedan 90-talet. Lagen är viktig för att minska katthemlösheten, men också för att öka kattägares ansvar ­– som nu riskerar att bli bötfällda om de inte följer de nya kraven. Lagen medför dessutom att det blir lättare att spåra bortsprungna katter och föra tillbaka dem till ägaren, säger Catherine.

Minnesvärda katter och gäster
Under åren har över 100 katter bott på Tassalyckan. En av dem som var med från första början var katten Malte, en stor röd katt som bodde på gården i 18 år.

– Malte figurerade ofta på bilder när journalister kom på besök och blev snabbt populär. Han var så pass uppskattad att människor skickade kort till honom på hans namnsdag, säger Caroline.

En annan som gjort avtryck är tv-stjärnan Torkel som fick medverka i Hitta Hem, en programserie i TV4 om hemlösa djur och deras resa mot ett nytt hem. Och det är inte bara katterna som blivit kändisar, Tassalyckan har även haft namnkunniga gäster på besök. I samband med inspelningen av tv-programmet ”Aha! sa Mark!”, om unika arbetsplatser, gästade Mark Levengood Tassalyckan med sitt team och fick sitt eget namn på en röd liten stuga – precis som katterna.

 

”Världens bästa jobb”
Både Caroline och Catherine pendlar över 10 mil varje dag till jobbet, men det är inget som hindrar dem från att fortsätta att arbeta på Tassalyckan.

– Vi gör mycket för katterna här, men de ger oss ännu mer tillbaka. Den kravlösa kärleken och glädjen man får av dem gör att de känns som våra egna husdjur. Kanske skulle de inte levt idag om vi inte fick hjälpa dem, säger Caroline.
– Utöver katterna sköter vi hela driften av gården, och får jobba fritt under ansvar och med stort förtroende. Den helheten har gjort att vi har stannat, säger Catherine.
– Vi har världens bästa jobb! avslutar Caroline.