Borås

​Inför årets mest intensiva pizzadag – Boråsarnas favoritpizzor

Efter nyårsaftons bravader är svenskarna ofta sugna på pizza i mängder. En företeelse som gjort nyårsdagen till årets inofficiella pizzadag, där Onlinepizza ser fler än en beställning i sekunden. Favoriten bland Boråsborna är Kebabpizza, enligt statistik som avslöjar 2018 års mest populära pizzor.

Att “appa” hem en pizza på nyårsdagen har kommit att bli en lika vanlig tradition som skinka på julbordet och champagne på nyårsafton. Något som leder till att landets många pizzabagare förbereder sig veckor i förväg för att klara av det ökade trycket av beställningar. Sveriges mest beställda pizza under 2018 var Kebabpizza, enligt statistik från anslutna restauranger hos Onlinepizza, landets största förmedlare av pizzor.

– Efter kringflackande juldagar och ett festligt nyår kan det vara skönt att spendera nyårsdagen i mjukisbyxor och “appa” hem en pizza utan att behöva gå utanför dörren. En tradition som gör att Onlinepizzas 2000 uppkopplade restauranger tillsammans har fler än en beställning i sekunden. Trycket brukar vara som högst mellan 10.00 och 18.00, då blir det några särskilt intensiva timmar för våra pizzabagare, säger Philip Eide, marknadschef på Onlinepizza.

Pizzeria i Borås: “Stört mycket att göra”
För Yaaqob Mahdawipå Pyramidens pizzeria i Borås är nyårsdagen en svettig dag med många beställningar.

– På nyårsdagen brukar det vara stört mycket att göra, så vi behöver förbereda oss ordentligt för att hinna med allt. Jag har drivit restaurang i 8 år nu, så vi vet att nyårsdagen är den dag på året som folk beställer mest pizza. Men oavsett kommer vi alltid försöka ge kunden mat av hög kvalitet och jobba för att allt ska komma fram i tid, säger Yaaqob Mahdawi.

Pizzafavoriter i Borås 2018
I samband med årsskiftet har Onlinepizza tagit fram en lista på 2018 års mest populära pizzor i Borås. Baserat på årets beställningar är Kebabpizza favoriten, med Hawaii på en stabil andraplats och Vesuvio på en tredjeplats.

1 Kebabpizza 19.92%
2 Hawaii 15.43%
3 Vesuvio 14.28%
4 Margherita 10.73%
5 Capricciosa 9.07%
6 Kycklingpizza 6.29%
7 Calzone 4.24%
8 Vegetariana 2.01%
9 Ciao ciao 1.85%
10 Funghi 1.55%

Lokal statistik för områden i Västra Götaland hittas i bilagan “Sveriges favoritpizzor – Utdrag ur Svenska pizzarapporten 2018”. Dessa inkluderar Alingsås, Angered, Askim, Borås, Falköping, Grästorp, Göteborg, Jonsered, Kungälv, Kållered, Lerum, Lysekil, Mariestad, Mölndal, Mölnlycke, Partille, Skara, Skövde, Stenkullen, Trollhättan, Uddevalla, Ulricehamn, Vänersborg, Västra Frölunda och Åmål.


Kebabpizzan i topp bland svenskarna
Året populäraste pizza i Sverige är Kebabpizzan, baserat på beställningar från över 2000 restauranger som är anslutna till Onlinepizza. Fjolårets vinnare Vesuvio hamnar i år på en hedervärd andraplats, följt av Hawaii på en tredjeplats.

Likt 2018 är klassikern Coca Cola den mest populära drycken, där Coca Cola Zero återigen kniper en silverplacering och Fanta tar en bronsplacering.De pizzaingredienser som är allra minstomtyckta är sardeller, banan och musslor.

1 Kebabpizza 19.68%
2 Vesuvio 15.93%
3 Hawaii 11.27%
4 Capricciosa 9.80%
5 Margherita 7.83%
6 Calzone 7.30%
7 Kycklingpizza 3.55%
8 Funghi 2.29%
9 Bussola 1.89%
10 Gyrospizza 1.66%

Pizzaåret 2018:

●Efter nyårsdagen är annandag jul, midsommardagen och första maj de största pizzahögtiderna.

●Söndagar är den absolut största pizzadagen.

●Sju av tio hävdade enligt en undersökning att de helst äter sin pizza i soffan framför teven.

●Åtta av tio från samma undersökning sade sig äta pizza direkt ur kartongen med händerna.

●Nio av tio blir lyckliga av bara tanken av pizza!

●Den person som beställde flest pizzor under året appade hem hela 260 stycken.

●Alla pizzor som sålts under 2018 skulle på rad räcka en sträcka lika lång som mellan Stockholm och Trelleborg.

●Pommes frites på pizzan var under året en vattendelare, där hälften var för och hälften var emot.

●All pizzasallad som beställts under 2018 väger lika mycket som 7,8 elefanter.

●De minstomtyckta pizzaingredienserna var banan, sardeller och musslor.

●Enligt undersökningen tror många att Tacopizza blir nästa stora pizzatrend, följt av Hälsopizza och Hamburgarepizza.

●Om Onlinepizzas användare skulle få chansen att ersätta några rätter på julbordet med pizza är det syltan och sillen som ryker.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se