Sverige

​Håll koll på stearinljusen – men glöm inte spisen

Enligt MSB:s statistik är tredje advent den adventssöndag då flest bränder orsakas av stearinljus. Räddningstjänsten Skåne Nordväst varnar för faran med att lämna stearinljus obevakade, men vill samtidigt betona att det är minst lika viktigt att fokusera på spisen under julen.

Även om bränder relaterade till stearinljus peakar under tredje advent visar nationell statistik att de minskat över tid sedan 2006. Det kan finnas flera anledningar till detta, som till exempel att ljusstakarna har blivit brandsäkrare och att det inte längre är lika populärt att använda mossa i ljusstaken.

– Vi vill definitivt uppmuntra alla till att ha koll på ljusen under jul- och nyårshelgerna. Man ska aldrig lämna ljus obevakade och se till att det inte finns något brännbart material nära dem som riskerar att antändas, säger Johan Lindström, chef för förebyggandeavdelningen vid Räddningstjänsten Skåne Nordväst.

Samtidigt vill han betona att det är minst lika viktigt att ha koll på spisen.

-Vi ser en ökning av spisbränder året runt, både nationellt och lokalt. Vad det beror på kan man fundera på. En orsak som förs fram är att matlagning med olja blir allt vanligare. Man kan också misstänka att det finns en del annat som distraherar, som till exempel Smartphones eller annat, resonerar han vidare.

Spisvakt minimerar risken

Uppmärksamhet och vaksamhet i alla ära. Det finns tekniska hjälpmedel som gör att man minimerar risken för spisbränder.

-Vi rekommenderar spisvakt. Det är en väldigt smart produkt som tyvärr inte har slagit igenom riktigt på marknaden ännu, men vi är övertygade om att den i framtiden kommer att vara en självklar investering när man till exempel väljer att renovera sitt kök. Enkelt uttryck är spisvakten en slags sensor som bryter elförsörjningen till spisen innan en brand hinner uppstå. Det finns även sensorer som känner av om man är vid spisen och tillagar maten eller inte, förklarar Johan Lindström.

Pierre Jönsson Ågren
pierre@borasnyheter.se